Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Konsert i Ö-viks kyrka med Torkel och Ronnie

På söndag kväll den 30 oktober möttes för första gången Torkel Selin och Ronnie Sahlén i en kyrkokonsert i Örnsköldsviks kyrka, dit de blivit inbjudna av kantor Erika Sjödin, som ville bjuda på någonting nytt.

Detta är en läsartext.

Äras den som äras bör och Erika Sjödin ärade musikerna, men utan Erikas driv hade det nog inte blivit någon konsert. Foto: Kjell Larsson

Annons

Konserten öppnades av prästen Ulla-Britt Sundin. Hon kom in på Lill Lindfors och att musik skall byggas utav glädje, av glädje bygger man musik. Därmed var det fritt fram för Ronnie Sahlén att dra igång med Amazing Grace, som blev en bra avstamp på en och en halv timmes glädjefull musik.

Ronnie Sahlén träffade aldrig Elvis Presley, men däremot sångaren och gitarristen Charlie Hodge, som stod Elvis mycket nära. Av honom fick Ronnie höra att Elvis var djupt religiös, något som fördjupades mer och mer. 1966 spelade Elvis Presley in den engelska versionen av O Store Gud, så den blev världens mest spridda lovsång. Allt Elvis rörde vid blev mycket populärt. Man kanske inte tänker på att Elvis nästan uteslutande sjöng andras låtar och att ”Love me tender” är den enda som han skrev själv.

Annons

Förutom Elvis, så blev det svenska läsarsånger för Ronnie. Självklart fick vi höra ”Var jag går i skogar berg och dalar”, som få idag kan sjunga med sådan inlevelse som Ronnie.

Annons

Torkel Selin och Ronnie Sahlén har olika stilar, som kompletterar varandra. Foto Kjell Larsson

Torkel Selins repertoar skiljer sig mycket från Ronnies, men att det finns en Gud tvivlar varken Torkel eller Ronnie på. Glädjen i sången kommer ännu starkare fram hos Torkel än Ronnie, men så har ju Torkel varit med i ”Hela kyrkan sjunger” som var ett mycket populärt tv-program. Torkel bygger mycket i sången på att inleda med små trivsamma berättelser, som får folk att skratta. Sedan är det fritt fram att dra igång allt med gitarren och medmusikanten Tomas Bergius klaverspel. Alla förstår då att det finns en Gud och att musiken är en väg att få möta honom.

Att det fanns en predikant från Själevad, som hette Thure Byström känner inte alla till, men efter att Torkel sjöng ett par av hans sånger är vi fler som vet det.

Torkel Selin och Ronnie Sahlén fick konserten att tända till, då de showade till det med ”When the Saints go marching in”. Foto: Kjell Larsson

Torkel Selin skojade friskt med att han inte kunde engelska, så han hade aldrig kommit in på gospels. Hur det var så blev det riktigt rockigt då Ronnie Sahlén backade upp Torkel i ”When the saints go marching in”.

Annons

Annons

Konserten avslutades med ”Räck mig din hand” för vi behöver alla varandra. Visst behöver vi musik och visst behöver vi Ronnie Sahlén, Torkel Selin och alla andra glädjespridare, i dessa oroliga tider. Så bra då, att det finns sådana som Erika Sjödin som får saker att hända. Att föra samman Ronnie och Torkel blev en knallsuccé för rallykantorn.

Kjell Larsson

Tomas Bergius, Ronnie Sahlén och Torkel Selin hjälptes åt då det blev allsång. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan