Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
För Allan och Larzarna är Domsjö alltid hemma

För Allan Åberg, Österbillsjö, Lars Lundgren, Mellansel och Lars Fahlander från Kroksta är musiken en hobby, som blivit till ett livselixir.

Detta är en läsartext.

Musik har trion hållit på med allt sedan skolåldern i Domsjö på 60-talet, men inte nödvändigtvis tillsammans, utan även ihop med flera andra musiker. Två av Domsjöpojkarna (Allan Åberg och Lars Lundgren) är från Genesåsen och den tredje (Lars Fahlander) från Sundåsen. Lars Fahlanders pappa hette John och var en mycket duktig dragspelare, som bland annat spelade med i Stereliterna, där Erland Wemer var idésprutan. Lars använder basfiolen då han är ute med Allan och Larzarna, men dragspelet brukar få följa med och tas emellanåt fram.

Lars Fahlander basfiol, Allan Åberg gitarr och sång, Lars Lundgren gitarr. De röda skorna ingår i Allan och Larzarnas scenklädsel. Foto: Kjell Larsson

Annons

För sex år sedan föddes idén att Domsjöpojkarna skulle gå ihop och bilda trion Allan och Larzarna med inriktning på svenska visor. Allan och Larzarna trivs med varandra och kommer tillbaka till sina rötter i Domsjövisan, som Olle Norell skrev på 80-talet med ny text på Mats Rådbergs "Det är inte lätt att vara ödmjuk" till "Det är inte lätt att vara ödmjuk om man är född Domsjöbo".

Annons

Humor är viktigt för Allan och Larzarna, som med glimten i ögat driver med sig själva och Domsjöborna. Allan Åberg, med förflutet som försäljare har ett mycket behagligt sätt att få till rätt knorr i sina självupplevda historier. Lars Lundgren är den som Allan gärna bollar med i sitt mellansnack. Det får inte bli för mycket prat, men Allan och Larzarna har lyckats precis lagom med att få till en mysig familjär atmosfär med små enkla medel.

Allan Åberg är Allan och Larzarnas frontfigur. Foto: Kjell Larsson

Allan och Larzarna tolkar med förkärlek, Cornelis, Bob Dylan, Taube, Mikael Wiehe och Ted Gärdestad och fyller på med FJK:s ballader. Trion sjunger uteslutande på svenska, men hittar de en riktigt bra text på utrikiska, så väjer de inte undan för det och då kan det bli, så att Blowing in the Wind av Bob Dylan kommer med.

Allan och Larzarna uppträder på diverse scener och skräddarsyr evenemangen efter önskemål. Man har färdiga Taube-, Cornelis- och Ted Gärdestad-program, med musik och instoppade biografier på dryga timmen, vilka är mycket populära. Ofta är det så att kunden vill ha lite av varje och då får det bli så. För Allan och Larzarna är det jätteviktigt att få en nöjd kund, vilket i sin tur ger nya spelningar.

Annons

Annons

Lars Lundgren är gitarrist och samtidigt Allan Åbergs bollplank. Foto: Kjell Larsson

Ronny Eriksson är en av Allan och Larzarnas favoriter och att det är Domsjö trion tänker på, när de sjunger Det är hit man kommer då man kommer hem är väl en självklarhet, eller hur? Hemma för Allan Åberg, Lars Lundgren och Lars Fahlander kommer alltid förbli Domsjö.

Kjell Larsson

Lars Fahlander sköter om den viktiga uppgiften att driva musiken framåt med kontrabasen. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan