Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
PRO Själevads resa till Österåsen

Detta är en läsartext.

Trettiotvå förväntansfulla pensionärer klev på Lindströms buss på Själevads IP och första stoppet blev vid Klockmuséet i Skadom.

Torbjörn Holmér berättar om klockorna.

Vi serverades kaffe och macka och sen fick vi en visning av drygt 700 bords-, vägg- och golvur från fyra sekler. En duktig och engagerad guide berättade att det var Torbjörn Holmer som samlade på klockor och de finns nu att beskåda i den ombyggda och utbyggda ladugården där vi är.

Annons

Annons

Vi åkte vidare och nästa stopp blev vid Österåsens hälsohem. Vi började med att avnjuta en god och nyttig lunch. Därefter fick vi träffa en kunnig guide som berättar om Österåsens historia. Det var kung Oskar II och drottning Sophia som beslutade att det skulle byggas tre sanatorier i landet och att det nordligaste skulle ligga i Österåsen.

Mätta och nöjda efter historien om Österåsens hälsohem och en god och nyttig lunch, åker de vidare.

Där behandlades patienter med tbc och behandlingen bestod av vila i horisontalläge, närande föda, promenader och massor med frisk luft. När det vid slutet av 1940-talet kom nya mediciner minskade behandlingstiden och intagningen alltmer. Österåsen var ett sanatorium fram till 1960 och därefter fungerade det som ett konvalescenthem för allergiker, reumatiker och astmatiker. 1982 öppnades det som landets enda landstingsägda hälsohem.

Det innebär behandling med tyngdpunkt på livsstilsfrågor som rör kost, fysisk aktivitet och stresshantering.

Vi fick gå runt i lokalerna och höra berättelser om alla mäktiga konstverk som hängde på väggarna. Läkaren Helge Dahlstedt var verksam i Österåsen i mer än 30 år. Han och hans fru Eva Mörner hade ett stort konstintresse. Många konstnärer som vistades på Österåsen betalade vistelsen med tavlor och därför finns där en stor konstsamling.

Vi åkte vidare och sista stoppet var hotell Hallstaberget där vi blir serverade en god fikabuffé. Sedan åkte vi hemåt, mätta och nöjda efter en trevlig dag.

Ulla-Britt Jonsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan