Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Fredagsmys med Perdido Jazz & Blues på Bruksgården

Jazzälskarna i den trivsamma Blueskällaren såg förväntansfullt fram emot konserten med Svante Söderqvist Trio. Bandet gästade Ö-vik på sin höstturné i Norrland.

Detta är en läsartext.

Svante Söderqvist och Calle Rasmusson med härliga rytmer. Foto: Bengt Ferm

Annons

Trion leds av Svante Söderqvist, klassiskt skolad kompositör på kontrabas och cello med Adam Forkelid på flygel och Calle Rasmusson på trummor. I mars 2020 gav de ut sin debutplatta "Arrival", idel rosor, tillägnad Greta Thunberg!

Musikerna och publiken hälsas välkomna av Perdidos nyligen omvalde ordförande Pelle Elfving.

Trion inleder med "Gyumri" inspirerad av österlandsmusik med namn från en stad i Armenien. Cellon leder oss fram till mystiken i landet.

Fortsättning följer med "Vandringen". Skrevs efter en behaglig tur till fots i Jämtland. En skön känsla upplevs av den norrländska naturens växlingar med alla sprakande färger!

Svante berättar, att vid bröllop bland kompisar tilldelas brudparet en skänklåt. Mycket uppskattad. Passande bjuder då trion på "Love Song", som Svante gav sin svägerska vid giftermålet med sin bror. Ett vackert stycke folkmusik avnjutes på cello omväxlande som solo och med ackompanjemang av Adam och Calle. Svante trakterar skickligt cellon antingen med stråke eller som pizzicato.

Annons

Annons

Svante Söderqvist på cello i "Love Song" Foto: Bengt Ferm

"Bofara Jazz" är en skön låt det svänger om. Komponerades med tanke på Svantes födelsebygd Kilafors utanför Bollnäs. Härliga rytmiska solon från musikerna avlöser varandra i ett rasande tempo.

Poeten Carl Snoilsky var inspiratör när "Tännforsen" skrevs. Forsen ligger i Indalsälven 2 mil från Åre, mäktig med sin fallhöjd på 38 m och bredd på 60 m. Stycket inleds på flygeln med ett underbart solo spelat på de ljusaste strängarna som ett porlande vatten. Cellon ansluter med vemodiga strofer, simma bara lugnt. Drastiskt kommer trummorna in och förstärker de vilda vattenmassorna utför stupet.

Adam Forkelid vid flygeln i "Tännforsen". Foto: Bengt Ferm

De kämpande i Ukraina hedras med "The Rocket". Calle framkallar stalinorglarnas raketer genom att gnida trumstockarnas spetsar på cymbalerna, effektfullt tjutande! Ett våldsamt crescendo från alla instrumenten följer med abrupt slut.

Stevie Wonder är Svantes husgud, betyder mycket för hans skapande. Som sista låt bjuder trion på "He´s Misstra Know-It-All" av Stevie i lugnt behagligt tempo.

Annons

Ja, men efter stående ovationer önskar ju publiken mer! Tid finns innan tåget 22.52 rullar mot Umeå. Som trivsam avslutning kommer då "Ny Ankomst" från trions skiva. Svantes dova toner från kontrabasen med stråke får dominera med flygeln och trummorna i bakgrunden.

Bengt Ferm

Calle Rasmusson i "The Rocket". Foto: Bengt Ferm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan