Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Bettan om livet på Ulvön – minns när kungen skulle äta surströmming

Det finns mycket att glädjas åt, inte minst att lyssna till årsrika personer som berättar om olika händelser ur livet.

Detta är en läsartext.

Onsdagen den 25 oktober kunde SPF Seniorerna Nolaskogs hälsa ”Bettan” Nordqvist samt Anders Bergqvist välkomna till Thuleteatern. Det var ett femtiotal förväntansfulla medlemmar som hade hörsammat inbjudan till berättarstunden med Bettan från Ulvön samt lyssna till Anders Bergqvists musik.

Bettan Nordqvist förmedlade många intressanta episoder från Ulvön.

Annons

Bettan inledde med att berätta om surströmmingens utveckling. Tillgången på strömming och fisk var tidigare god och på Ulvön fanns som mest 6 salterier. Idag finns ingen professionell verksamhet på ön och bristen på strömming blir alltmer påtaglig. Alltjämt hörs alarmerade rapporter om hur större båtar i princip dammsuger havsbotten och deras fångster blir till djurfoder. Nätfiskarna efter kusten håller på att utplånas.

Annons

Bettans far var ju Frille Nordqvist, den så kallade "Ulvökungen". Han drev salteriet "Ulvöprinsen" som Bettan tog över 1974 och drev i tio år för att sedan helt övergå till restaurangverksamhet på ”Almagränd”. Ruben Madsén köpte då över surströmmingsnamnet "Ulvöprinsen" som han sedan drev vidare i egen regi.

Anders Bergqvist inramade berättarstunden med trevlig musik.

Bettan förmedlade flera trevliga och roliga episoder som har hänt ute på ön. Många skratt kom när hon berättade om kronprins Carl-Gustafs besök 1967 för att äta surströmming och förvecklingarna därikring. Han var inte imponerad av anrättningen och när Bettan för ett tiotal år sedan träffade prins Carl Philip på Ulvön ställde hon frågan om kungen hade börjat äta surströmming. Svaret blev nej men Carl Philip sa att Silvia och Victoria var förtjusta.

Idag bor cirka 40-talet åretruntboende på ön, som mest var det över 300 fastboende. Skolan byggdes 1905 men lades ner 1970. Under åttiotalet var det ett antal ”grönavågare” som flyttade ut till ön och skolan öppnade igen 1985 för att sedan helt stängas 1992.

Annons

Lotsverksamheten var under många år en stor utkomst men de sista lotsarna lämnade ön 1967 då verksamheten lades ner. Idag finns en livsmedelsbutik som är öppen året runt samt säsongsöppna restauranger och ett hotell. Fisket ligger enbart på hobbynivå.

Stort tack till Bettan som på ett trevligt och naturligt sätt förmedlade sina berättelser. Även tack till Anders som förgyllde tillställningen med musik.

Monika Sjöblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan