Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
FN vill förändra lantbruket – träff i Ö-vik om miljön

På dagen åtta månader efter att Ryssland inledde sin invasion i Ukraina och på dagen 77 år sedan FN grundades höll FN-föreningen i Örnsköldsvik en träff om miljön. Mötet dominerades helt av visningen av FN-filmen Framtid 2040.

Detta är en läsartext.

Monika Sundlöf hälsade välkommen och speciell gäst för visningen av filmen och den följande diskussionen var Felicia Sandin från FN-föreningen i Umeå. Hon kommer från Kramfors och studerar konflikthantering vid Umeå universitet.

Felicia Sandin, Umeå FN-förening och Monika Sundlöf, FN i Örnsköldsvik, var huvudpersoner under träffen. I FN-filmen knyts också stort hopp till kvinnornas förmåga att förändra världen från små byar i Afrika till de stora globala besluten. Foto: Sven Lindblom

Annons

Annons

FN-filmen visar att risken för konflikter ökar om miljöförstöringen tillåts fortsätta. Filmen visar både en dyster framtid men också att hopp om konkreta åtgärder görs både lokalt och globalt. Stort utrymme ägnas åt lokala elnät i byarna i utvecklingsländerna med solceller som energikällor. Med solceller på taken på mycket enkla byggnader kan byar elektrifieras. Det räcker för el till teveapparater och enkel belysning. Filmen visar pågående försök med sammankoppling av byarna till allt större enheter för ökad driftsäkerhet.

Enligt filmen är det är brådskande med omställning av jordbruket med bland annat minskad användning av konstgödsel som ett viktigt inslag. I framtiden kommer det också troligen att bli nödvändigt med ökat vattenbruk med till exempel tång som en viktig del i matproduktionen. Filmen visar också att naturkatastroferna blir fler och fler med torka flera år i följd i vissa delar av Afrika och orkaner och översvämningar på andra håll i världen. Det absolut viktigaste är minskningen av utsläpp av koldioxid till atmosfären. Tvärtom är det viktigt att binda kolet i marken genom nya brukningsmetoder.

FN-föreningens ordförande Håkan Lindgren berättade att FN för närvarande har 90 000 soldater ute runt om i världen i fredsbevarande operationer. FN kan inte stoppa alla konflikter. Men FN är trots motgångarna den enda organisationen i världen där över 190 medlemsländer talar med varandra. Ett av problemen är att Ryssland har vetorätt i säkerhetsrådet precis som USA, Kina, Frankrike och Storbritannien. Det är en kvarleva från bildandet av FN 1945 och ett hinder för beslut rörande till exempel kriget mellan Ryssland och Ukraina. Ryssland använder ofta vetorätten.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan