Startplats var gården östra Högland inom Skorpeds socken i Örnsköldsviks kommun. Gården ligger på södra sidan av Hermansjön som är källflöde till Nätraälven, som rinner genom Höga kustens vackra inland.
Guide för dagens vandring var Göte Byström, född och uppväxt på östra Högland, han är den fjärde generationen där. Familjen flyttade till närbelägna Aspeå 1964, därefter har gården hyrts ut som sommarboende.

Göte Byström på trappen till sitt barndomshem, östra Högland, Skorpeds socken, Örnsköldsviks kommun. Gården blev ödegård 1964 när familjen Byström flyttade. Hermansjöbygdens intresseförening nyttjar den vid aktiviteter. Foto: Annica Åberg.
Först tittade man på de kvarvarande byggnaderna och lämningarna på östra Högland, fick berättelser om folket som levde här. Göte berättade om sina förfäder som bott i jordkulan, de var nybyggare på västra Högland och senare även östra Högland. Jordkulan var en tidig boplats från början av 1800-talet, bara 600 m öster gränsen till Sollefteå kommun. Därefter gick deltagarna mot ödegården västra Högland och jordkulan.
Annons
Annons
Före och under vandringen visades bilder över hur platserna såg ut förr, Göte och Marie Hellstrand Eriksson, som representerade markägaren Holmen, berättade till bilderna. Vid resterna av en torvströlada, längs den gamla bilvägen, fick deltagarna veta hur den användes och när vägen byggdes och om livet på gårdarna.

Dags att ge sig iväg till västra Högland och jordkulan. Ida Auselius, Tommy Thelin och några av de övriga deltagarna startar den 1,4 km långa guidade kulturvandringen i Hermansjöbygden. Foto: Marie Hellstrand Eriksson.
Väl framme vid västra Högland fann vandrarna husgrund, rester av en bakugn som vittnar om att en bagarstuga funnits där, samt rester av ladugården. Jordkulan i närheten finns markerad i naturen lite väster om gården. Hit kom nybyggaren Johan Johansson från Brynge, där han arbetade vid sågen. Han kom med fru och sju barn samt kreatur, de övervintrade där innan nybygget påbörjades. Först lär de ha stannat till före sjön, vid Vackerlandet mot Svarttjärn, där de byggde en riskoja.
Efter återkomsten till östra Högland intog vandrarna medhavt fika i bostadshuset, andra utomhus. Deltagarna var mycket nöjda med arrangemanget, att de fått utbyte i båda riktningarna, samt att de hade en mycket trevlig dag, trots lite duggregn. Just det genuina att vara på plats och lyssna på en som varit med och har historisk kunskap om gårdar och folk var mycket uppskattat.
Annons

Under vandringen öppnar sig landskapet och här ser man över till östra Gammelgård Hermansjö, Anundsjö socken, Örnsköldsviks kommun. Gården används av markägaren Holmen Skog för rekreation och representation. Foto: Annica Åberg.
Föreningen planerar gårdsmuseum med utställning och att fortsätta arbetet med vandringsleder. Hermansjöbygden är en del av Holmens Kunnådalens kunskapsskog, för sin väl dokumenterade kulturhistoria. Området är kopplat till industrialiseringen längs Nätraälven, då timret som avverkades här forslades ner till kustens industrier.
Solveig Nordin Zamano