Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Celebert besök för FN-föreningen genom Mrs Dongo från Zimbabwe

Åter igen har FN-föreningen inbjudit Mrs Margaret Dongo till besök för att kunna ge konsultationer runt delar av projektverksamheten inför slutfasen av sitt bistånd till Zimbabwe.

Detta är en läsartext.

Margaret Dongo träffar FN-föreningens ordförande Håkan Lindgren. Foto: Stellan Bäcklund

Annons

Redan 1993 åtog sig Margaret att vara rådgivare i biståndet till landet med inriktning på landsbygden och då inte minst skolorna runt om i olika provinser.

Nu gäller det inte minst att reparera den byggda ”förskolan” vid byn Siyakisa inom Chipinge Distrikt i östra delen av landet samt det fortsatta materialstödet till Skol-och Folkbiblioteket vid Nyatsambo Primärskola i Mhondoro-distriktet en cirka 145 km sydost om huvudstaden Harare.

Hon har vait FN-föreningens förlängda arm med andra ord, en uppgift hon klarat med glans. Det är hennes sjätte besök här i kommunen och hos FN-föreningen.

Del av skadorna vid ”förskolan” i Siyakisa efter cyklonen Idai 2019. Foto: Margaret Dongo

Annons

Alltså i närmare 30 år. Från början var Margaret en del av förre presidenten Robert Mugabes parti ZANU(PF) och när hon var knappt 15 år i slutet på 1970-talet gick hon in i befrielsekriget och har sedan dess varit en talesperson för krigsveteranerna. Senare när hon efter självständigheten 1980 tog plats i parlamentet tvingades hon lämna sitt uppdrag inom partiet för sin ofta kritiska inställning och sedan dess har hon varit i opposition och fått betala ett högt pris för detta.

Annons

FN-föreningen har inte delat ut pengar hur som helst utan vill också ha kännedom om hur de olika projekten fungerat så att man fått en klar inriktning inför framtiden. Viktigt att pengarna verkligen kommit fram dit de ska under alla år, säger Stellan Bäcklund som är värd för hennes besök även nu detta år. Det känns jättebra att vara tillbaka igen, folket här inom Övik är som vanligt vänliga och trevliga och insatserna har betytt mycket för mitt land Zimbabwe, poängterar Margaret.

Margaret Dongo träffar vännen Margareta Bäcklund på Bjästagården Foto: Stellan Bäcklund

Hon riktar ett stort tack till alla skolledare, lärare och föräldrar och inte minst till alla elever som på ett fantastiskt sätt stöttat FN-föreningens olika skolprojekt, insatser som faktiskt genomförts med minimala omkostnader och som även utvärderats med positiva resultat.

Den ”feedback” som hon gett vid sina besök har varit mycket värdefull för styrelsen inom FN-föreningen som nu planerar för en utfasning av projektverksamheten i landet. FN-föreningen har även själva genomfört sex olika studieresor till Zimbabwe och deltagarna har fått se projektverksamheten och ta del av insatserna med egna ögon och öron.

Glädjen blev också stor hos Margareta Bäcklund på Bjästagården när Margaret besökte henne , de lärde känna varandra under 1990-talet då Margareta var stationerad i Harare som rådgivare inom Just Children Foundation som hennes gatubarnsprojektet hette. Margareta är nu insjuknad i en jobbig Alzheimersjukdom som begränsar hennes kognitiva förmåga på ett tydligt sätt.

Stellan Bäcklund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan