Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
STF på höstresa till fjällen

I torsdags åkte STF:s lokalavdelning i Örnsköldsvik iväg på sin traditionella höstresa. Det blev en full buss, hela 45 personer deltog. Målet var Edsåsdalen i Jämtland.

Detta är en läsartext.

Härliga höstfärger och välskötta leder. Foto: Jan Lindmark

Annons

Boendet, helpension var beställt hos Köjagården och på ett närliggande vandrarhem. Vädret under resan var uselt, mycket regn och vi tyckte synd om vår spanare Anders Berglund, som erbjöd sig att åka en dag före oss och testa tänkta dagsvandringar.

Incheckning i tvåbäddsrum gick smidigt och middagen, röding med vitsås och kokt potatis följt av efterrätt och kaffe smakade gott.

Fredagen bjöd på hoppfullare väder, grå skyar men uppehåll och ljusa strimmor i molnen. Temperatur runt 11 grader. Matsäck gjordes efter frukost, ägg mackor, kaffe eller hetvatten i termos, frukt och till och med godis fick vi.

Eftersom vi var så många vandrare med olika ambitioner och kondition så delade vi in oss i fyra grupper med varsin ledare. Den första gruppen siktade på att gå hela Offsjörundan och dessutom bestiga högsta toppen vid rundan, Lillvalen 860 m ö.h. De klarade av det men fick gå drygt 18 km.

Annons

Annons

Pilgrimskällan. Foto: Eva Edin

Andra och tredje gruppen siktade på att gå 6 km till Pilgrimskällan, en vackert inramad källa med mycket gamla traditioner. Det gick bra och vi ville inte gå tillbaka utan gjorde ett halvt toppförsök, vände vid trädgränsen. Det blev drygt 16 km.

Den fjärde gruppen gick en runda längs ån i dalen. Middag, ryggbiff och klyftpotatis med efterrätt smakade ljuvligt. Efter middagen berättade de olika ledarna om vad de gjort under dagen och planer för lördagens vandringar smiddes.

Alla på väg Grofjällsrundan. Foto: Jan lindmark

Väderprognosen för lördagen spådde regnskurar och bitvis duggregn. Men ändå, vi skulle vandra Renfjällsrundan, 9,2 km och besöka Vita Renen, en restaurang mitt ute i ödemarken belägen vid trädgränsen. De tappraste skulle även fortsätta upp på Renfjällstoppen 986 m ö.h. Och fyra av oss gjorde det fast dimman var tät däruppe. Till middag fick vi kycklingfilé med ris och dragonsås. Och efterrätt.

På Renfjällstoppen. Foto: Märtha Edlund

Annons

Annons

På söndag hemresa. Innan dess hann vi med ett studiebesök vid Fröå gruva, beläget ovan Björnen i Åre. En lokalförening har restaurerat och bevarat bostäder och byggnader samt skyltat upp information om hur det bröts koppar där för 200 år sedan och till 1930-talet. Väl värt ett besök.

Lunch på hotellet, pyttipanna med ägg, sen tack och adjö.

Vi tackar vår spanare Anders, och vår ordförande Jörgen som ordnat det hela, vandringsledarna och Kurt som fixat frågesport, lotteri och kakor på hemvägen.

Kommande aktiviteter; mörkervandring med pannlampa 25/9 kl. 18.00. Se Fb

Jan Lindmark

Annons

Annons

Till toppen av sidan