Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Dynamisk inledning på Perdidohösten

Fullsatt och en underbar stämning blev det i Blueskällaren på Bruksgården när Lars Jansson trio inledde Perdido Jazz & Blues höstprogram i fredags.

Detta är en läsartext.

Lars Jansson och Thomas Fonnesbaek. Foto: Tobias Helén

Annons

I trion, som är internationellt erkänd och rosad av både publik och kritiker, ingår pianisten och kompositören Lars Jansson, legend och stilbildare som räknas som en av de största jazzpianisterna i Europa, basisten Thomas Fonnesbaek, ännu en fantombasist från Danmark, mycket efterfrågad och trummisen Paul Svanberg, följsam både i det finstämda och det explosiva i musiken.

Annons

Trion tog oss med i mjuka, svävande ballader, skönt gungande sväng och häftig dynamik. Många av Lars egna kompositioner men även en del standardlåtar, bland annat Someday my prince will come och Night and day i fina arrangemang, nyanserat och njutbart.

Annons

Det är en tight och samspelt trio som känner varandra väl och utstrålar en enorm spelglädje. Man ger varandra utrymme i strålande soloinsatser, det är smakfulla övergångar mellan de olika instrumenten, öppet och lekfullt och otroligt musikaliskt.

Mästerlig trio i strålande samspel. Foto: Tobias Helén

Hilda smiles, en leende lyrisk ballad skrev Lars till sitt barnbarn Hilda för 14 år sedan och när hans andra barnbarn också ville ha en egen låt skrev han Anyone home till honom. Den inleddes lite busigt på trummorna och förde sedan tankarna till en liten kille som lyckligt studsade omkring. The great secret, med inslag av latinska rytmer, skrev Lars under pandemin när många konserter fick ställas in.

I ett rasande tempo men även en del snabba tempoväxlingar gick låten Know what you are not med suveränt cymbal- och hi-hatspel av trummisen.

Sista låten blev discoinfluerade Turn the whole thing upside down och visst vände trion stället upp och ner med sin musik men en mycket entusiastisk publik ville inte att kvällen skulle ta slut och vi fick lyssna till den lugna, vackra balladen More human som avslutning på en oförglömlig musikalisk upplevelse.

BING

Annons

Annons

Till toppen av sidan