Annons

Annons

Annons

Björna

Läsartext
Sopplunch i Björna församlingshem

I onsdags den 14 september samlades ett femtiotal landsbygdsbor ur intresseområdet Björna gamla socken, i Björna församlingshem.

Detta är en läsartext.

"Sidensjöpajka" med Kjell Kjellson, Överå och Torsten och Börje Hellström från Skureå.

Annons

Diakonen Susanne Olofsson svarade för luncharrangemanget och hade bjudit in "Sidensjöpajka" som aptiteretare. Det vankades nämligen som det kom att visa sig ,köttsoppa som gubbrörans Bengt Strandberg hade kokat ihop till en mästerlig och ytterst smakfull lunchupplevelse.

Gubbröran, som sedan hembygdsgurun Anders Nordströms tid, samlar ett femtontal herrar i övre tonåren, hade åtagit sig uppgiften att svara för köttsoppan som ett tack för att varje torsdag få mötas i församlingshemmet med syfte att dryfta sakernas tillstånd såväl känslo- som hälsomässigt inför den hägrande framtiden.

Annons

Annons

Diakonen Susanne Olofsson inledde med välkomnande ord och överlämnade ordet till gubbröran, som fick berätta om gubbrörans liv och leverne under sina torsdagsmöten allt sedan 1992. Därpå fick "Sidensjöpajka", bestående av 90-årige Kjell Kjellsson och 80-åringarna Börje och Torsten Hellström, göra entré med förväntansfulla applåder.

Det blev en härlig och trivsam upplevelse där Torsten visade prov på sin musikalitet med att mästra ett fyrtal instrument såsom dragspel, gitarr, fiol och piano och med att därtill mästra sina stämband i ett axplock kända visor. Kjell Kjellsson, 90-åringen från Överå, imponerade med sin fysik och hur han känslofyllt lockade fram toner ur sina små munspel i fint och humoristiskt samspel med Torsten och dennes bror Börje, som stöttade allsången.

Kraftfullt stod Kjell med sina 46:or förankrade i golvtiljorna när han avslutningsvis med sin kraftfulla tenorröst fyllde församlingshemmet med Astrid Lindgrens "Fattig Bonddräng"

Hembygdsföreningens Hugo Johansson passade på att torgföra den nya "Björnaboken", som Anders Nordströms son, Bengt Nordström förverkligat ur sin fars anteckningar och artiklar.

Så var det dags att sjunga till bords efter en liten andakts stund med Susanne. Det var dukat och klart och den utlovade köttsoppan, som gubbrörans Bengt Strandberg så mästerlikt hade kokat och röret ihop, fick idel lovord.

En trivsam och okonstlad stund i sann gemenskap var så till ända i Björna församlingshem med applåder till Susanne och "Sidensjöpajka".

Göte Nordmar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan