Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Om en bortglömd Anundsjöförfattare

Det är inte många som i dag vet vem författaren Hildur Dixelius i Anundsjö 1878-1969 var. Prästen och forskaren Thore Tafvelin vill ändra på detta. Han har från en rad olika källor forskat kring hennes liv och författarskap.

Detta är en läsartext.

Drygt 40-talet kom för att lyssna till före detta prästen, före detta rektorn och hembygdsforskaren Thore Tafvelins föredrag om den numera tämligen bortglömda Anundsjöförfattaren Hildur Dixelius. Foto: Sven Lindblom

Annons

Han berättade på ett fängslande sätt om henne inför ett mycket välbesökt möte som RPG (Riksförbundet Pensionärsgemenskap) anordnade i Pingstkyrkan. RPG har på några få år vuxit och anordnar många fina föreläsningar.

Hildur Dixelius pappa var prästen Johan Dixelius i Nederkalix. Han utsågs 1879 till kyrkoherde i Anundsjö församling vilket fick till följd att Hildur växte upp som Anundsjöbo från tio års ålder. Även mamman Euphrysyne Rosenius kom från en prästsläkt. Hon var dotter till kyrkoherden i Överkalix Erik Anton Rosenius som var bror till ingen mindre än Carl Olof Rosenius.

Annons

Annons

Hildur Dixelius hade tidigt talang för att skriva. Redan som 17-åring fick hon en novell publicerad i Västernorrlands Allehanda och ett litet litteraturpris. Hon hade ett kortvarigt äktenskap med läkaren I Bettner i Arvika innan hon 1923 gifte sig med Ernst von Aster som var professor i Giessen. Makarna bosatte sig i Tyskland. Men eftersom båda var hängivna motståndare till nazismen och tidigt såg i vilken riktning Tyskland gick sökte de sig till Istambul i Turkiet innan de flyttade till trygga ”Gammelgården” vid Anundsjön. Det var där hon skrev sina böcker, noveller och pjäser.

Thore Tavfelin berättade att tre av hennes mest betydande böcker var trilogin Prästdottern som kom 1919, Prästdotterns son 1921 och Sonen som kom 1922. Hon var då en dyrgrip för Åhlén och Åkerlunds förlag som gav ut hennes böcker i stora upplagor. Hon blev också översatt till tyska, nederländska, engelska och franska. Thore visade tre av hennes böcker, en från den egna bokhyllan och två lånade från biblioteket. Dessutom finns ett flertal av hennes böcker att köpa via antikvariat på nätet.

Det finns nästan ingenting att läsa om Hildur Dixelius på nätet. Thore Tafvelin har därför bland annat lyckats kommer över delar av hennes dagböcker för att ge en så fyllig bild som möjligt av henne. Hildur Dixelius hämtade inspiration från bondesamhället i Anundsjö. Det handlar både om arbetsmetoder, årstider, kärlek, lycka och tragik.

RPG-träffen inramades med sånger till gitarr av Åke Nilsson och en avslutande andakt av EFS-prästen Staffan Nordström.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan