Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Norberg och Stockberg roade publiken till bristningsgränsen

Den 13 september var det ett musikcafé inför fullsatt salong i IOGT-NTO-lokalen på Bergsgatan, med Ådalenproffsen Klas Norberg gitarr och Per-Åke Stockberg piano, saxofon och klarinett. Duon hade en spellust, som inte var av denna värld. De hade helt enkelt bestämt sig, för att under kvällen skulle de ha kul och lira skjortan av Ö-viksborna.

Detta är en läsartext.

Det blev mycket 50-talsmusik från rockkungarna Bill Haley och Elvis Presleys repertoarer samt låtar från Glenn Millers 30-tal och 40-tal. Med Klas Norberg på scen är det mer eller mindre givet med sådana mustiga visor som Luffaren, Bröderna Byström och ett par av Nicke Sjödins dikter till musik. Den mogna publiken kände givetvis igen orkestern Yngve Forsells ”Så gick det till när farfar var ung” och nickade och log igenkännande då Pär-Åke spelade och sjöng. Man kan inte heller gå förbi den svartmålande Ronny Erikssons låtar, med vilka Klas Norberg lyckades få publiken att vika sig dubbelt av skratt.

Pär-Åke Stockberg och Klas Norberg bjöd Bergsgatanpubliken på en helkväll. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Då Klas Norberg påannonserade, att man nu kommit fram till kvällens sista låt, fick han av publiken ett rungande NEJ tillbaka. Jag hann knappt tänka, hur ska det här sluta, innan Pär-Åke Stockberg på piano och Klas Norberg med den tolvsträngade gitarren körde igång med ”I can Jive” i värsta Jerry Williams-tempo. Publiken reste sig upp och klappade takten. Efter att låten var slut tackade jag publiken, för att man triggat musikerna till en kanonföreställning.

Därefter fick Klas och Pär-Åke frågan om de skulle kunna tänka sig bjuda på ett litet extra nummer. Jo, det kunde de visst göra, bara publiken lugnade ned sig lite grann. Visst blev det lugnt i salongen när Klas Norberg sjöng ”Stad i ljus”. Publiken lyssnade andäktigt och då Klas bugade och tackade publiken än en gång, föll hinn håle i Pär-Åke, som kastade sig över pianot och tryckte på med ”I Can Jive”, så att det spratt till i hela Klas Norberg, som hakade på och fick publiken i extas med en kalufs som spretade åt alla håll.

Pär-Åke Stockberg använde sig av tenorsaxofonen, men även klarinetten i Glenn Millers odödliga swingmusik. Foto: Kjell Larsson

För att få till en lyckad kväll behövs mer än musiker och publik. Ett gott pausfika ordnat av Eivor Svensson, Gunilla Ekenberg och Christina Häggkvist kryddat med Margaretha Bodins rullrån från Husum blev så uppskattat, att Klas Norberg och Pär-Åke Stockberg fick salongen att koka med Lotta Engbergs ”Världens bästa servitris”.

Annons

Kjell Larsson

Klas Norberg tog ett steg bakåt för att hylla sin eminente spelkompis Pär-Åke Stockberg från Kramfors. Foto: Kjell Larsson

Bergsgatanpubliken ser ut trivas då man rest sig upp och applåderar Klas Norberg och Pär-Åke Stockberg. Foto: Kjell Larsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan