Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
Kärnkraft vs vindkraft? Energieffektivisering!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I våras publicerade Energiforsk en rapport där både kärnkrafts- och vindkraftsförespråkare tycker att de har fått vatten på sin kvarn. Och så står det i rapporten: Med kärnkraft skulle priserna i prisområde 3 och 4 ha varit 30-45 procent lägre, och med vindkraft 35-50 procent lägre. (Ett räkneexperiment med antingen bevarade Ringhalsreaktorer eller motsvarande utbyggnad av vindkraft, ingetdera hände som bekant).

Bild: Mikael Engström

Vi har fått mindre kärnkraft beroende på nedläggning av reaktorer, senast i Ringhals. Det förefaller som om regeringen hade visst ansvar för nedläggningen av Ringhals 1. Möjligen skulle ägarna ha fattat ett annat beslut 2016 om de vetat att vi skulle få gasbrist på kontinenten och Putins krig som förvärrar situationen. Det visste ingen då, inte heller regering eller Vattenfall. Att påstå att de höga elpriserna skulle kunna avhjälpas med kärnkraft är dessutom rena bedrägeriet om man inte tillägger att vi har lösningen till problemen om 10-15 år. Till dess får ni försöka härda ut.

Annons

Annons

Intressant är att södra Norge har haft något högre elpris än södra Sverige utan nedlagd kärnkraft men med kablar till högprisländer, England, Nederländerna, Tyskland och Danmark.

Man kan också fråga sig vad som händer om Sverige skulle överge den fria elmarknaden, vilket blir effekten av subventioner av endast kärnkraft. I Frankrike går det statliga kärnkraftföretaget EDF för det mesta med förlust men konsumentpriset sätts med ett svårgenomträngligt system av pristak och subventioner.

Mer vindkraft kan skapas betydligt snabbare än kärnkraft, tveklöst mer i den takt förbrukningen i landet ökar. Om lokala politiker i ovannämnda prisområden kan acceptera vindkraften så kan den till och med sänka elpriserna där. De som bygger ny produktion i södra Sverige kommer dock alltid att sälja kraften till kontinenten med sitt högre elpris så länge det är möjligt. Det är först när kablarna till utlandet är fulla som mer produktionskapacitet ger ett lägre elpris. Och det händer ofta. Sverige är nu det land som exporterar mest el i Europa.

Vi har visserligen minskat behovet att exportera el, då Finland nu startat sitt stora kärnkraftverk som har dubbla effekten jämfört med Ringhals 1 + 2.

Det har dock inte ökat eltillgången i Sverige eftersom vi också har fördubblat exporten genom havsförlagda elkablar till kontinenten.

Det sägs ofta att vindkraften är oplanerbar. Idag går den att planera för minst en vecka i förväg tack vare goda väderleksprognoser. Våra kärnkraftsreaktorer, till exempel Ringhals 4, kan däremot stanna med en minuts varsel med konsekvenser flera månader framåt.

Annons

Annons

Till slut: Ingen politiker förefaller att ha läst rapporten från Energiforsk. De simuleringar man gjort visar att det akuta problemet, höga elpriser i södra Sverige, kan lösas med energieffektiviseringar. Rapporten talar inte om varför detta plötsligt skulle fungera. Många energieffektiviseringar, vare sig det gäller företag eller privatpersoner, har plötsligt plötsligt blivit lönsamma. På grund av höga elpriser!

Styrelsen för Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik genom Per Sundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan