Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Insändare
S: Gå och rösta – det är din rättighet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Påbörjade en insändare om politiska sakfrågor men under de senaste dagarna har det mynnat ut i något annat.

Jag hör allt fler 90talister säga att de inte tänker rösta i valet, för de är inte insatt i politik eller att politiker bara ljuger och sedan inte genomför något de lovat.

Bild: TT, Alexandra Edman

Det kan förvisso vara sant att man inte kan genomföra alla sina vallöften, man kan bland annat kolla på löftet om heltid inom vården i Örnsköldsvik - det är inte direkt något att skryta med hur många år det varit på tapeten och hur lite vi gjort för att genomföra det. Andra vallöften som inte varit genomförbara för att på riksdagsnivå har inte den tilltänkta budgeten gått igenom och då saknas medel för det som efterfrågats och därmed blivit lovat. Som när alliansens budget gick igenom och påverkade antalet extratjänster i kommunen.

Annons

Annons

Men att inte kunna något om politik, att inte vara insatt i politik. Det stämmer inte, för nästan var du än vänder dig i samhället så finns det politiska beslut bakom. Allt från när du besöker en öppen förskola, när dina barn börjar i skolan och du inte betalar en krona för det, till att du söker hjälp för något medicinskt. När du hämtar ut mediciner och det blir billigare för medicinerna är subventionerade. När du får hjälp av arbetsförmedlingen, när du börjar på universitet och du fortfarande inte betalar en krona för att gå där - men tar ett väldigt förmånligt lån för att kunna studera. När barnbidraget kommer på kontot trots att du egentligen inte behöver barnbidrag för du tjänar bra. När dina föräldrar får hjälp av hemtjänsten eller när din vän är i behov av personlig assistans. Eller för den delen, när du kör på en väg du anser vara dålig, när du saknar kommunala soptunnor runt ett promenadstråk på kommunal mark.

Varför betalar vi skatt är en populär fråga, min personliga favorit är berättelser från de som varit resenärer i USA och behövt sjukvård - men sjukvården har först kollat din kreditvärdighet. Där har vi en enkel och snabb förklaring till varför vi betalar skatt.

För oavsett vem du är, hur mycket eller lite du tjänar så har du rätt till det sociala skyddsnätet.

Det är val på söndag, som Socialdemokrat önskar jag en vinst, det är nog givet. En förlust mot den forna Alliansen hade varit surt, men acceptabelt. Men jag blir brydd över den tvärvändning det liberala blocket gjort på regeringsnivå. De planerar ett samarbete som kommer följa den bruna linjen i Europa. Det är inte heller något jag uppfattat hos Öviksalliansen under de år jag mött deras politiker, att de skulle stå bakom en brun linje med SD som regeringsparti. För det jag vet är att vi alla har haft människors bästa i åtanke bara ur olika ideologiska perspektiv.

Så är du ung, och har yttrat dessa ord. Gör din plikt och rösta på det alternativ som är bäst av det sämsta. Det låter märkligt att uttrycka sig så, men rättigheter och skyldigheter i en demokrati.

Jennifer Lundquist, Socialdemokrat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan