Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
Replik: Vilka tänker du konkurrensutsätta, Anna-Britta?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik på SSU: Vilka tänker du konkurrensutsätta, Anna-Britta? (ÖA 7/9)

Först vill jag göra klart att konkurrensutsättning av kommunal verksamhet inte innebär att något säljs ut. Att konkurrensutsätta en verksamhet är att skapa möjligheter för fler aktörer att vara verksam i branschen. Kommunal omsorg och hemtjänst kommer att fortsätta att finnas om omsorgstagarna fortsätter att välja kommunens verksamhet framför en privat aktör.

Annons

Annons

Anna-Britta Åkerlind (C) svarar på insändare från SSU.

Bild: Maria Edstrand

En utveckling som vi redan sett inom personlig assistans, där privata aktörer och brukarna själva skapat en assistans baserad på varje individs behov och inte på kollektiva lösningar som ska passa alla, men som i verkligheten bara passar några få. Det finns personlig assistans i Örnsköldsviks kommuns regi, men i liten skala.

Det är därför det kallas för ett ”valfrihetssystem”, makten ligger hos omsorgstagaren som får möjlighet att välja den aktör som den tycker är bäst. I dag finns inte den möjligheten i Örnsköldsvik (däremot i många andra S-ledda kommuner…) utan kommunen har monopol på marknaden för omsorg om äldre. Så istället för att kommunen bestämmer vad som ska erbjudas så kommer makten att förflyttas till omsorgstagarna och marknaden anpassar sig för att erbjuda det som efterfrågas.

I Centerpartiet och ÖrnsköldsviksAlliansen är vi övertygade att kvaliteten på verksamheterna blir bättre eftersom alla måste bli bättre för att bli vald, i dag behöver man inte bli bättre eftersom det inte finns något alternativ. Med ett valfrihetssystem så ser vi framför oss ett bredare utbud inom omsorgs- och hemtjänstsektorn med mer nischade verksamheter inom språk, boendemiljöer och aktiviteter till människor med olika behov och intressen.

Anna-Britta Åkerlind (C)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan