Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
SSU: Vilka tänker du konkurrensutsätta, Anna-Britta?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Utförsäljningar är svindyra för oss medborgare. Ändå går högern med Anna-Britta Åkerlind i spetsen till val på att sälja ut och konkurrensutsätta kommunala verksamheter med argument om högre kvalitet och bättre villkor. Väljarna förtjänar att veta hur marknadsexperimentet gått i andra delar av Sverige.

Privata vinstdrivande aktörer har ett enda mål – att tjäna pengar. Hur? Genom att kapa hörn. I privat äldreomsorg får arbetare 2400 kronor lägre lön enligt Kommunals rapport "Så mycket bättre". Deltids- och visstidsanställningar är betydligt vanligare hos privata aktörer. Större missnöje bland personalen och färre som vill jobba kvar i yrket visar sig också. Ovanpå detta är bemanningen 10 procent lägre och utbildningsnivån lägre på privata omsorgsbolag.

Annons

Bild: TT

Annons

Vad är det då för vinstdrivande aktörer vi har inom exempelvis äldreomsorgen i Sverige? Bland en del andra stora privata bolag inom vård och omsorg hittar vi Attendo. Samma Attendo som gång på gång hamnar i blåsväder, som när de avslöjades med att tysta visselblåsare som försökt föra fram hemska missförhållanden på deras äldreboenden under coronapandemin. Missförhållanden som ledde till att 20-talet äldre hann dö innan något gjordes. Men även som nu senast, då de efter systematisk fusk med bland annat tider inom hemtjänst i Uppsala blev polisanmälda av kommunen och fick uppdrag uppsagt på grund av “upprepade och allvarliga brister och avtalsbrott”.

Utöver privatiseringar och konkurrensutsättningar av i många fall väl fungerande kommunala verksamheter går hela Alliansen till val på att återställa skattehöjningen på 27 öre samt långsiktigt sänka skatten ytterligare, där till exempel KD nämner att de ser en total sänkning på 1 procentenheter som ett rimligt mål. Med den nationella trenden av en allt mer minskande befolkning av personer i arbetsför ålder skulle dessa stora skattesänkningar bara innebära än fler nedskärningar, eller så kallade “effektiviseringar”. Det visar sig inte minst i att det i Alliansens budgetförslag för 2022 fanns flertalet personalminskningar budgeterade för omsorgs- och humanistiska nämnden.

Annons

Annons

En röst på högern är en röst för att tvinga våra undersköterskor, köksanställda och förskollärare att fokusera på marknadsexperiment istället för våra äldre, matlagningen och barnen. Vi vill inte slösa våra skattepengar på vd-arvoden medan personalen får sämre lön och trygghet. En röst på Socialdemokraterna är en röst för att fortsätta investera i vår kompetenta personal och våra väl fungerande verksamheter.

Det är sanningen väljarna förtjänar att veta.

SSU Örnsköldsvik genom Caisa Johansson, William Häggkvist och August Lundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan