Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
Satsning på omsorgen – eller?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Tidningen 7 frågar signaturen ”Domsjöbo” partierna i Ö-vik hur de tänker förbättra situationen för de äldre på boendena. ”Kommer ni att tillsätta mer medel för att öka personaltätheten eller starta ett aktivt volontärarbete?”

Partierna i Örnsköldsviks-Alliansen, det vill säga C, M och Kd, svarar alla att de vill ha ”tillräckligt med personal i äldreomsorgen” (C) och ”fler händer i vården” (C och M) och att de ”vill ge våra anställda mer tid med våra äldre (...) även om det också skulle innebära fler anställda” (Kd). Fantastiskt!

Annons

Men när jag kollar deras gemensamma budgetförslag för 2022 så ville de minska budgeten för Omsorgen med 7,7 miljoner. Året innan ville de skärna budgeten med 43,8 miljoner! I budgeten skriver de klart och tydligt att det handlar om personalminskning.

Annons

Dessutom ska kommunens kostnader minska genom upphandling (det vill säga privatisering) av servicetjänster och personliga assistenter. Det betyder färre anställda, troligen med sämre personalvillkor. Inget privat företag accepterar rimligen att bedriva samma verksamhet för mindre pengar. Än mindre en bättre verksamhet. I budgeten föreslår Alliansen också fler sjuksköterskor, vilket är bra och behövs. Men det kostar och pengarna tas från övrig verksamhet.

”Domsjöbo” var nog sanningen på spåret med frågan om alternativet var att ”starta ett aktivt volontärarbete”. Det vill alla partier ha. Men det är endast V som poängterar att ”omsorgen inte kan bygga på volontärarbete utan det måste finnas en tillräcklig grundbemanning”.

Jag har frågat Centerpartiet på Facebook varför de inte i sina valannonser om äldreomsorgen nämner att de föreslagit minskade resurser till äldreomsorgen. De svarade så här: "Örnsköldsviks kommun har kostnader för äldreomsorgen långt över rikssnittet och klara brister i kvaliteten (källa: Kolada). Vi kommer inte att lägga än mer resurser där innan vi har kontroll över utvecklingen".

Det är klara besked. Tvärt emot hur det låter i valrörelsen.

Att jaga rikssnittet innebär en nedåtgående spiral över hela landet, utan hänsyn till skillnader i behov utifrån geografi, åldersstruktur, boendestandard, arbetsmiljö och personalbehov. Inte minst pandemin har visat att äldreomsorgen behöver mera resurser.

Gunnar Fors

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan