Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Kultändarna har tänt till med gitarrlåtar från förr

Namnet på en grupp säger en hel del.

Göran Jonsson uppväxt i Norrböle utanför Mellansel har många fina minnen från sin barndom på 50-talet, då båtar och traktorer hade tändkulemotorer som startades med kultändare.

Detta är en läsartext.

Kultändarna Ola Wikström elbas och Göran Jonsson elgitarr har hittat rätt i sina låtval. Fotograf: Kjell Larsson

Annons

Nu har Göran tillsammans Ola Wikström bildat duon Kultändarna, som specialiserat sig på gamla gitarrlåtar. Man gör även om populära sånglåtar från förr till gitarrlåtar med mycket drag.

Programmet på Kom In den 30 augusti började med ”Run away”, en klassisk rocklåt, som Del Shannon skrev 1961. Därefter kom countryballaden ”South of the border”, som Frank Sinatra tog in i sin sångrepertoar.

Annons

Publikens leenden och applåder sa allt. Kultändarna har träffat rätt i sina låtval, som de framför instrumentalt med elbas (Ola Wikström i Ola&Jag) och elgitarr (Göran Jonsson)

Annons

Publiken fick inte en chans att somna, för därefter kom en fartig vals, ”Gamla Nordsjön”, där man riktigt kunde känna hur vågorna kom inrullande i lokalen.

Med gitarrlåtarna ”Walked on run” (The Ventures), ”Teen scene” (The Hunters), ”Apache” (The Shadows) var hela Kom In tillbaka i det ljuva 60-talet, när poplåtarna serverades varje vecka i Tio i topp och Kvällstoppen.

Ola Wikström från Ola&Jag fick användning av klaviaturen i medleyn, vilka var uppbyggda med trallvänliga låtar. Fotograf: Kjell Larsson

Den klurige kultändaren Göran Jonsson hade totat ihop tre fyndiga medleyn, som med Ola Wikströms bakgrunder blev jätteroliga. Det var mycket påhittigt att göra ett medley av Spel-Olles gånglåt, "Lycklige Henriks polka", "Gärdebylåten" och "Min gitarr".

Programmet avslutades med att Göran sjöng tre av sina kompositioner, där kärleksvisan ”Jag gick i nian” fick folk att spetsa öronen.

Kultändarna har kommit med något nytt i det lokala musikutbudet. Det lär tilltala framförallt de som var i tonåren då The Shadows och The Sputnicks var ledande inom popmusiken med sina gitarrlåtar.

Kultändarna är genialiskt sammansatta med fyndige Göran Jonsson, med barnasinnet kvar i kropp och knopp, ihop med proffsmusikern Ola Wikström, vilket lovar gott inför den annalkande vintern i Nolaskogs.

Kjell Larsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan