Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022 i Örnsköldsvik

Insändare
KD: Vi måste jobba vidare efter beslutet om koldioxidbudget

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Grattis hela Örnsköldsvik. Nu har vår kommun tagit ett viktigt steg framåt för vår miljö!

Våra fantastiska företag i vår kommun har gjort enormt mycket redan och visat att de är redo på många sätt genom sitt målmedvetna miljöarbete – nu har också vår kommun tagit ett viktigt steg – men det viktigaste undvek de styrande S tillsammans med Sverigedemokraterna att vara med och ta.

När kommunfullmäktige sammanträdde den 30 augusti tog vår kommun sina första steg mot att göra sin del i det Parisavtal som hela världen gladdes över för sju år sedan då vårt medborgarförslag om att göra en koldioxidbudget behandlades.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Annons

Men nu om inte förr blev det tydligt att det behövs ett maktskifte för att vår kommun ska uppfylla sin del i Parisavtalet efter Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas röstande.

1. Vid sammanträdet väcktes ett förslag som fick stöd av Alliansen och Vänsterpartiet om bifall till medborgarförslaget i dess helhet, där kommunen upprättar en koldioxidbudget och använder sig av Klimatsekretariatet (en oberoende och ej vinstdrivande organisation som via forskningssamverkan, digitalisering och visualisering bidrar till att konceptet med lokala koldioxidbudgetar mognar och blir tillämpbart). Detta tas fram av forskare vid Uppsala universitet.

2. Efter en återremiss i tidigt skede hade S i stället fått gehör för ett förhalningsförslag som innehöll följande mening: ”Kanske organisationen om några år är mer mogen att strikt använda en koldioxidbudget.” S var alltså inte beredd att anslå 150 000 kr för att starta arbetet mot Parisavtalet omedelbart, en kostnad av 3 kr per invånare.

3. Vid återremissen fick kommunen en fråga vad man skulle vara beredd att betala om man tyckte de föreslagna 150 000 var för mycket. Den frågan besvarades aldrig. Men vi vet att den till och med den pinsamt låga nivån om 50 000 kronor skulle ha accepterats om det föreslagits, men vår kommun förblev tyst. I stället förordade S en gratistjänst kallad ”Klimatkollen” utan krav på fortsättning mot Parisavtalet. Det förslaget vann gehör på vägen för att undvika att hela medborgarförslaget skulle fällas i förtid innan kommunfullmäktige.

Annons

Annons

4. Tilläggas kan att S vann voteringen med en rösts marginal eftersom man i omröstningen fick stöd av SD.

Vi gläds givetvis att vi nått halva vägen med vårt medborgarförslag.

Med oförtruten energi kommer vi att jobba för att hela vårt förslag kommer att genomföras då Klimatsekretariatet används av många kommuner i vårt land och där även Örnsköldsvik borde vara en av dem.

Därför är vi stolta kristdemokrater som med detta medborgarförslag visat att miljön ligger oss varmt om hjärtat och hoppas därför att partierna inom Örnsköldsviks Alliansen (Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet) och Vänsterpartiet som visat ansvar för vår miljö kan skriva en motion om detta efter valet då Örnsköldsviks Alliansen förhoppningsvis får egen majoritet att genomföra vårt medborgarförslag i sin helhet.

Per Sundin och Ulf-Åke Oldenborg, KD

Annons

Annons

Till toppen av sidan