Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Seniorer på resa till Lofoten

Resenärer från ”seniorföreningar” som RPG, PRO, SPF, SKPF med flera i Örnsköldsvik och andra orter, begav sig förliden vecka på utflykt till vårt västra grannland.

Detta är en läsartext.

Hurtigruten i strålande sol. Foto Benne Odén

Annons

Resmålet var bland annat Lofoten med omnejd och reseledaren Lage Dahlqvist embarkerade vant bussen från Abramssons Buss, med Fredrik Abramsson vid ratten. Vi var ”fulla bussen” och de som sällat sig till resenärerna, hade sina hemorter i Örnsköldsviks- och Umeåområdet.

Första anhalten i Norge, Fauske, nåddes efter nästan 70 mils resa, en resa i hällande regn. Efter lunch vid Sorsele River Hotel nåddes Fauske utan problem. Morgonen efter väntade en verklig uppenbarelse, Hurtigruten.

Svolvaer

En fyra timmars båtresa i strålande solsken, med Hurtigruten, mellan Stokmarknes och Svolvaer och i Svolvaer kom två nätter att tillbringas. Bland bussresenärerna fanns oldtimern Åke Nilsson, välkänt namn i våra kretsar som visade sig kunnig på det mesta. Åke underhöll i bussen med gitarrspel, sång och historieberättande, och inte bara i bussen, utan även vid de middagar som avhölls. Vi fick oss till livs Taubes levnadshistoria, Dan Anderssons och Bo Setterlinds liv med visor, berättelser och en och annan, väl funnen, historia.

Annons

Annons

Lage Dahlquist, reseledare och guide. Foto: Benne Odén

Bussen besökte ett flertal öar i Svolvaers direkta närområde och guiden Geir Rune Holm, tog oss igenom Svolvaers natur och historia, där det bland annat framkom hur Svolvaer under andra världskriget drabbades av krigets härjningar och var vid krigsslutet Norges mest befästa stad.

Lofotr Vikingmuseum, 83 x 9 meter stort, hanns med och här fick vi en imponerande genomgång av museets egen guide, med berättelserna om närheten till Island, vikingatåg och andra typer av härjningar.

Bodö

På den fjärde dagens morgon, gällde avresa mot Bodö, en av Norges största städer, en stad som drabbades hårt av kriget och den norska stad som bombades mest. Här finns ännu ett stort antal tyska bunkrar i stadens direkta närhet.

Resans nestor och entertainer Åke Nilsson med hustru Margareta. Foto: Benne Odén

Saltstraumen, en kvällsutflykt som imponerade storligen, världens starkaste tidvattenström, som kan ”komma upp” i dryga 40 km/tim.

Sista dagen – en sista frukost med gänget. En resa led mot sitt slut och som överträffade alla förväntningar. Förutom Åkes underbara uppträdanden var Lages guidning och Fredriks rattande utsökt. Förutom deras engagemang, tog många av resenärerna tillfället i akt att berätta om sina erfarenheter och hur seniortiden, genom till exempel dessa resor, ges en ytterligare dimension i lefvernet.

Några rader, sammanfattade å resenärernas vägnar genom

Benne Odén

Lofotens skönhet. Foto: Benne Odén

Annons

Annons

Till toppen av sidan