Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Härlig dagsvandring längs Lögdeälven

STF Örnsköldsvik har tillsammans med Kultur & Fritid skötselansvar för Högakustenleden från Sandlågan och till centrala Örnsköldsvik.

Detta är en läsartext.

Delar av leden har på grund av olika orsaker tvingas att flytta och dras om de senaste två åren. Medlemmar i STF har lagt ner mycket ideellt arbete på detta. Som tack erbjöd STF jobbarna på en dagsvandring med middag. Efter omröstning valdes alternativet Lögdeälven 80 kilometer norr om Örnsköldsvik och avslutande middag hos Lenas vägkrog i Nordmaling. Hela 10 medlemmar tackade ja till att följa med.

Vandrarna vid älven. Foto Jan Lindmark

Längs Lögdeälven kan man vandra igenom två kommuner, Nordmaling och Bjurholm 85 km välröjd och markerad led sedan 1990-talet. Där finns övernattningsstugor, vindskydd, grillplatser, hängbroar och spångade avsnitt över våtmarker. Älven är känd för sina ravinlandskap, meanderbågar och olika former av terrasser. Mäktigast av niporna är Drakryggen nära Storforskojan.

Annons

Annons

Naturligtvis var det dit vi ville. Vår vandring startade där och avslutades 9 km nedströms vid Lillängets vildmarkscamping. Att gå från drakryggens topp ned mot älven kändes spännande, underlaget var sand som trampats ned så tallrötterna var bitvis i luften, man fick kliva över dom. Vill man gå från älven och uppåt så finns Himlastegen, en 100 steg lång trappa upp till krönet.

Drakryggen vid älven Bild Bodil Brunemo

Nere vid älven var leden vältrampad och mycket lättvandrad. Perfekt för familjer sa någon. Terrängen längs älven var dramatisk och gjorde skäl för sitt rykte. Vi använde oss av 5 timmars vandring i lugnt tempo med stopp för lunch- och senare kafferast. Avslutningen på Lenas vägkrog var bra. Nöjda vandrare stålade av belåtenhet. Mera jobb på Hk-leden och fler belöningsvandringar efterlystes.

Det blir det säkert men först ska vi uppmärksamma att HK-leden fyller 50 år i år. STF har valt att det ska ske samtidigt som Vandringens dag äger rum i hela Sverige, den 10 september. Vi finns då vid parkeringen Hörnsjön, bjuder på kokkaffe med kaka, efterrätt tillagad på stormkök och säljer lotter. För de som vill vandra några timmar så bjuder vi på ledarledd vandring runt Varvsberget med start kl. 11.00 Hörnsjön. Ta med lunch eller fika.

Annons

Paradisliften har varit öppen för allmänheten i sommar. STF Örnsköldsvik har varit en av parterna bakom detta. Nu avslutar vi sommarens projekt med att hålla liften öppen den 10/9 kl. 10.00 - 15.00. Varvsbergsrestaurangen håller öppet. CK Örnen tränar downhill intill liften. Ut och rör på er. Varmt välkomna.

Jan Lindmark

Fina rastplatser längs leden. Bild Jan Lindmark

Drakryggen. Foto Tommy Linfors

Annons

Annons

Till toppen av sidan