Annons

Annons

Annons

Annons

Läsartext
Fredrikorna i Ö-vik firade 80 år

Fredrika Bremer-förbundet i Örnsköldsvik har firat 80-årsjubileum. Kretsen bildades 1941 och nu blev det tillfälle att jubilera i samband med höstupptakten – ett år försent på grund av pandemin.

Detta är en läsartext.

Fredrikornas ordförande Lisa Åhman och Ringarbönningas värdinna Susanna Centing hälsar välkommen.

Annons

Firandet förlades till Ringarbönninga i Köpmanholmen. Där blev vi serverade en härlig ångermanländsk lunchbuffé i Ingeborg Hedbergs anda. Under lunchen hyllades också de medlemmar som haft jämna födelsedagar de tre senaste åren.

Magnus Näslund från Nätrabygdens hembygdsförening var på plats och berättade Ringarbönningas historia. Tack vare Micko Anderssons testamente för bevarande och utveckling av bruksmuseet har huset, varifrån vällingklockan löd på det gamla brukets tid kunnat återuppbyggas.

Annons

Annons

På programmet stod också visning av filmen "Ingeborg Hedberg - Nätrabygdens socialminister". Den har tillkommit i samarbete mellan Fredrikorna, hembygdsföreningen och Studio Rex för att lyfta fram denna unika kvinna, som gjorde så mycket för att förbättra levnadsvillkoren för familjerna knutna till fabriken på 30-talet och framåt. Helen Byström, som har huvudrollen i filmen, var på plats och presenterade den.

Inalles blev detta ett minnesrikt jubileum för de tjugotal Fredrikor som deltog i firandet.

Hélène Strömmer

Annons

Annons

Till toppen av sidan