Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Oljud, störande ljud – kakofoni…

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Rubriken är en sammanfattning av problemet som jag hör det. Fick idén till de här raderna när jag promenerade på Älgstråket en skön förmiddag. Jag var helt ensam i spåret, fågelsången var mäktig, och vinden susade så där som den gör bland trädkronorna. Jag njöt av tystnaden (trots min tinnitus på vänster öra). På spåret kom en ung kvinna gående med freestylelurar i öronen. Hon plockade bort dem, och vi kallpratade om det vanliga, hur många ”björnar vi sett” med mera.

– En orm hade hon kollat in, sa hon.

– Har du tänkt på att dina öron inte får någon naturupplevelse? frågade jag.

Hon stirrade lite frågande först, men när jag pekade på hennes hörlurar, så skrattade hon till, och frågade mig om jag ville lyssna?

Annons

Jag fick fin amerikansk trumpetmusik i ena örat, och fortsatte sedan mitt filosoferande om den begränsade naturupplevelsen, då hon utestängde naturens egna ljud…

Annons

– Du har rätt, sa hon. Jag skall göra en paus, det blir en ovana att lyssna i de här. Vi fortsatte åt var sitt håll i det vackra vädret.

Jag vill tro att hon fick en tankeställare efter mitt påpekande. Själv är jag mycket irriterad över alla extra ljudpåläggningar i såväl radio som teveprogram. Våra hörselorgan bombarderas med effektfulla så kallade stämningsfulla musikslingor i stället för naturens egna fantastiska ljud. Vargars ylande och björnens flås räcker gott och väl till de bilder som visas på tv. Det finns skickliga ljudtekniker som vill visa framfötterna genom genialiska effekter. Men personligen föredrar jag program där pratet och bilderna, eller radioljudet – går fram till lyssnaren/tittaren.

Vissa program drunknar i allt extra ljudbråte, och som lyssnare/tittare blir vi bara frustrerade av resultatet. Visst är utländska program textade, och vi har text-tv, men helheten är ju det viktiga!

Ute i samhället har kakofonin tagit över. Utöver trafikbullret, har vi numera uteserveringar och öltält som bidrar till den ”osunda” ljudmiljön. De mycket populära musikfestivalerna under sommaren är ett återkommande gissel för närboende.

Men mest av allt irriterar jag mig på alla mobilsamtal som vi oombedda får ta del av. Det är förfärligt att lyssna till hur många gånger han har ringt henne. Eller vilken tjej som var snyggast på festen. Värst är den totala respektlösheten mot alla som tvingas till detta ”passiva” lyssnande. Nu klagas det också på ett annat lågvattenmärke i ämnet. Dem som låter sig obehindrat ta emot mobila samtal under en spännande film i biosalongen, och drar en hel monolog inför den minst sagt överkörda biopubliken. Tvi vale!

Annons

Annons

Samhällsutvecklingen går mycket snabbt. Det kommer hela tiden nya tekniska lösningar som vi står i kö för att köpa. Allt går att sälja med mördande reklam, som det hette i den gamla schlagern från 1940-talet. Men vinsten med att konsumera mera blir förmodligen miljömässigt kostsam för oss. Vi svenskar ligger i topp på många rankinglistor, mindre smickrande är att vi ligger ”bra till” som toppkonsumenter, vi lever som om vi har fyra jordklot att leva på?

Vi håller på att förlora ännu ett område, skogen, som redan tidigare sargats mycket av ett rationellt skogsbruk. Nu ”våldtar” nya exploatörer den förmodligen sista resten – skogens eget läte – susandet, tystnaden och den mäktiga magiska miljö som till vissa delar finns kvar. Detta ersätts nu med vita virvlande monster. Vindkraftverken växer upp som svampar ur marken. Ett nytt modernt baggböleri har tagit sin början…

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Till toppen av sidan