Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Gunnar Fredriksson: Vackra Sidensjöbygd

En dag i juli; sommaren i högblomst. Likt smöret på smörgåsen i solhettan rinner dagarna fort iväg.

Men dagen tar ju inte slut, den bara förvandlas till ett svärmiskt skimmer i kvällsrodnaden.

O ljuva sommartid över Bottniens land och hav.

Detta är en läsartext.

Så får jag för mig att göra en tur med bil och hustru vid sidan om i förarsätet. Jag vill nämligen gärna ha henne med mig som en varningens röst: lätta på gasen!

Den väna grönskan som en kort tid omger oss påminner om hur flyktig vår tillvaro är. För att riktigt få insupa tillvarons mångfald i naturen, ger vi oss ut i Örnsköldsviks omgivningar och hamnar småningom i vackra Sidensjöbygden. För den som inte vet; Sidensjö, tätort liggande cirka 23 kilometer väster om Örnsköldsvik mellan sjöarna Bysjön och Drömmesjön.

Annons

Annons

Omgivningarna här är minst sagt sagolikt vackra. Jag måste stanna stup i ett för att ta åt mig härligheten. Och här, i dessa trakter växte min svärfar upp i byn Ås, närmare bestämt.

Vägen upp till den lilla byn är grusig och minst sagt bemängd med kurvor, trakten ger mig mycket att tänka på, även ”välfärdssnurrorna” uppe på bergskammen.

Hembygdsgården i Sidensjö.

Det är en obeskrivlig känsla av mänsklighet som drabbar mig. Hade det varit för nära 100 år sedan hade vi säkert suttit tillsammans och druckit kokt kaffe på fat från kopparpannan på järnspisen och kanske en vetebulle på assietten.

Den här tiden kunde man yva över det lilla och åkrarnas skördar. Jag anar mig till, att de flestas öden kände alla till.

Maktmänniskorna bodde inte bland lador och ladugårdar, det gick att gömma sig för dessa. Jag tar mig rätten att yvas över ”Hellströmssläkten” vars anor jag tillhör genom hustrun Karin. Jag föreställer mig Sidensjöbygden när min svärfar var barn här i byn i en gammal båtsmansera.

Sidensjö är ganska så väl utrustad för alla åldrar med skolan i centrum och servicehus för äldreboende, Nätraälven Skog och en lanthandel samt Sidensjögården för grupp- och äldreboende. Anrika Sidensjö Sparbank finns också fortfarande kvar på orten.

Annons

Man frapperas av en livlig verksamhet i centrum och efter bygatan genom samhället upp till hembygdsgården där serveringen pågår för fullt. Här blir rasten lång i den behagliga miljön från fordomdags.

Annons

Miljön är obeskrivligt skön både inom- och utomhus. Inte undra på att här blandar sig turister bland ortsbor som är hemma på besök, får en pratstund och hjälper till att fylla gästbokens blad.

Kyrkan under yttre renovering.

Dessutom Sidensjö kyrka från 1300-talet är väl synlig och intar en betydande position i samhället. Besöket under gudstjänsttid övertygade om en miljö i gammeldags anda vilket kändes äkta och övertygande. Så gott som fullsatta bänkrader under 1400-talsvalven — lyssnade vi till en vältalig predikan med sällsamt vacker psalmsång. Psalmen kommer för mig; ”Gammal är kyrkan, Herrens hus, står medan mänskoverk falla”.

Kotåe, en sällsynt upplevelse genom Sidensjöbygden.

Så kommer vi ut i solskenet från kyrkans stämningsfulla dunkel till en natur ”Som Är Från Evighet” (titel på Pär Lagerkvists levnadshistoria).

Åsså, efter begivenheterna på väg ut ur byn på hemväg möter vi kotået, vackrare syn var det länge sedan som undfägnade oss.

O Vackra Sidensjöbygd, fortsätt att behaga och berätta!

Gunnar Fredriksson

Gunnar Fredriksson.

Annons

Annons

Till toppen av sidan