Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Elisabet ”Bettan” Nordqvist charmade alla på Ödbergska gården

Elisabet Nordqvist med glimten i ögat, kallad ”Bettan” och dotter till Ulvökungen Fridolf Nordqvist, charmade publiken med sina ekorrpigga ögon och sitt smittsamma skratt, då hon gästade Ödbergska gården den 18 augusti.

Detta är en läsartext.

Eva Edin och Elisabet Nordqvist hjälptes åt att sjunga Ulvövisan. I dörröppningen skymtar Ing-Marie Nilsson och Göte Nordmar.

Annons

Hon inledde tillsammans med Eva Edin, också hon ifrån Ulvön, att sjunga den klämkäcka Ulvövisan, innan hon berättade fritt ur hjärtat om surströmmingens historia. Det blev många anekdoter från kungliga besök, surströmmings kalas hos FN-soldater på Cypern i Famagusta och exploderande surströmmingsburkar på PLM:s kontor i New York. Allt blir så lättsmält och roligt, då man inte tar sig själv på för stort allvar och fisförnäma damer har inte ”Bettan” så mycket till övers för.

Surströmming luktar inte, utan den och parfym doftar. Allt annat luktar, fick ”Bettan” veta av sin far och det har satt djupa spår hos denna surströmmingsfantast, som överlämnade rättigheterna till varumärket Ulvöprinsen till Ruben Madsén.

Annons

Elisabet Nordqvist håller upp en tavla där hennes mamma Alma, född i Hållen i Mo, är avbildad av en konstnär från Gottne.

Annons

1967 fick man på Bottenhavets pärla Ulvön besök av svenska flottan med kronprins Carl Gustaf ombord. På plats hemma hos Ulvökungen (Fridolf Nordqvist) fick kronprinsen provsmaka Ulvöprinsens surströmming. När så Carl XVI Gustaf fyllde 50 år 1996 bjöds ”Bettan” ned till Stockholm för att berätta om kungens besök på Ulvön, men resan blev inställd i sista stund, på grund av att man inte skulle få tid med programpunkten i det fullspäckade födelsedagsfirandet. Något som inte ”Bettan” sörjde allt för mycket, för då slapp hon köpa nya kläder och klä upp sig, för att passa in i det fina herrskapet.

När så prins Philip och Sofia kom till Ulvön för en tio år sedan, frågade ”Bettan” prinsen om pappa lärt sig äta surströmming. Då grep Sofia in och sa, att varken kungen eller Philip gillade surströmming, men att drottning Silvia och kronprinsessan Viktoria älskade den.

Elisabet Nordqvist, allmänt kallad ”Bettan”, har ett brinnande intresse för Ulvön och surströmming.

Allting har ett slut och så även timmen med Elisabet Nordqvist, som avslutade med att visa upp en tavla av sin mamma Alma, född Norström i Hållen i Mo församling, hållande i en surströmming med Ulvöhamn i bakgrunden. Därefter tackade Ing-Marie Nilsson henne med att överräcka ett bevis på en gåva från Johan Ödberg Sällskapet till Örnsköldsviks Sjöräddningssällskap, som ligger ”Bettan” varmt om hjärtat.

Annons

På stående fot bjöd Ing-Marie in ”Bettan”, att komma tillbaka och fortsätta att berätta om livet ute på Ulvön, vilket ”Bettan” gladeligen lovade att göra, när man nu vill ha henne tillbaka till Ödbergska gården.

Kjell Larsson

Elisabet Nordquist har slagit sig ned bredvid Gösta Johansson, som spelade Kostervalsen för henne.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan