Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet 2022 i Västernorrland

Insändare
L: Var ärlig i debatten om förlossningsvård!

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Valrörelsen är igång och då kommer BB i Sollefteå upp igen som en populär valfråga.

Bild: Ove Öst

Låt oss vara ärliga i debatten om förlossningsvården. När Sjvp, KD och C pratar om att öppna upp BB i Sollefteå är det ingen av dem som talar om rätten till trygg förlossning, även när den blir komplicerad. Tillgång till narkosläkare och kirurg om det krävs ett snitt. Att det kan uppstå förlossningsskador eller barn som riskerar dö på grund av att små enheter med få födslar inte kan upprätthålla kompetens. Att Region Västernorrland ska följa nationella kvalitetskrav för jämlik förlossningsvård.

Annons

Annons

Blivande föräldrar måste få känna sig trygga när det är dags för förlossningen. De har också rätt att få relevant information om skillnader i den förlossningsvård som vissa partier förespråkar.

Visst är avstånd till sjukhus problematiskt men snabba förlossningar är oftast de enklaste. Det är när det drar ut på tiden som det blir komplikationer.

Men det finns också mer att göra för att öka trygg- och säkerhet vid förlossningar som t.ex team av barnmorskor som följer hela vägen, utvecklad utbildning i förlossning för ambulanspersonal, mer föräldrastöd, möjlighet att bo på patienthotell när det närmar sig förlossning mm

Men bygg inte upp en bild av en BB-vård i Sollefteå som inte är förenlig med de krav som ställs för god säker och jämlik förlossningsvård. Det här handlar inte om ekonomi utom om kvalitet, tillgång till vårdkompetens för att inte riskera liv och att nyttja den personal som finns på bästa möjliga sätt.

Som liberal gör jag inte skillnad på människor. Du ska ha rätt till lika bra vård, även om du bor långt från stan.

Ingeborg Wiksten (L), regionråd Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan