Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Läsartext
Vårby IK:s ledarstil inspirerade IOGT-NTO

År 2008 hade anrika Vårby IK endast 15 aktiva medlemmar och var på väg att dö. I dag har föreningen 185 aktiva och ett 90-tal familjer engagerade och är en av Sveriges största och mest livaktiga klubbar inom längdåkning på skidor.

Föreningens ordförande Anna Mannelqvist berättade på ett mycket trevligt sätt om de osedvanliga framgångarna när IOGT-NTO hade höstupptakt på Varvsberget för sina föreningar i Örnsköldsvik och Ådalen. Ett 30-tal deltagare lyssnade och lät sig inspireras.

Detta är en läsartext.

Anna Mannelqvist berättade på ett mycket inspirerande sätt om Vårby IK:s osannolika resa från hotad nedläggning till en ledande klubb för längdåkning i Sverige. Foto: Sven Lindblom

Annons

Vårby IK:s styrelse satsade på ett helt nytt sätt från bottenåret och rider på en osannolik framgångsvåg sedan dess. De har till exempel, till skillnad från de flesta andra föreningar, ingen brist på ledare. Förklaringen är en ny typ av ledarskap som bygger på en värdegrund där alla inkluderas.

Det finns undersökningar som visar att sociala skäl är viktigast för barnen, berättade Anna Mannelqvist. Barnen ska trivas och då får ingen slås ut på grund av brist på talang eller sämre förutsättningar av andra skäl. Vårby IK har därför byggt upp en ny typ av verksamhet utan tävlingar med tidtagning. I stället är leken helt dominerande. Men det betyder inte att kampmomentet är borta. Det går att leka fram kamp på ett helt nytt sätt på den skicrossbana som byggts alldeles intill skidstugan.

Annons

Annons

På grund av IOGT-NTO:s vikande ekonomi har Rose-Marie Byström sagts upp och avtackades på ett humoristiskt sätt av Gunnar Eklöf.

Anna Mannelqvist betonade gång på gång hur viktigt det är med inkludering och att alla är lika viktiga både bland aktiva och ledare. Avgående styrelseledamöter tackas inte med blommor och presenter utan endast med vackra ord.

Det är en markering för att betona att alla är lika viktiga.

När det gäller inkluderingen satsar Vårby även på paraidrotten. Det är bra med stor bredd och det ger även en smal elit.

– Vi kallade till extra styrelsemöte när våra tjejer vann stafettguld på USM. Skulle vi ge belöning och vad i så fall? Vid ett annat tillfälle hade vi en tjej som vann USM individuellt och en annan som kom näst sist i samma tävling. För oss är båda lika mycket värda när det gäller reseersättning med mera, berättade Anna Mannelqvist.

Med många nya tankar i huvudet fortsatte sedan höstupptakten under Olle Häggströms ledning med planering av aktiviteter under valrörelsen med mera. På grund av sämre ekonomi hos IOGT-NTO på central nivå har ett flertal förbundsanställda sagts upp. Bland dessa finns Rose-Marie Byström i Örnsköldsvik vilket djupt beklagades. Hon avtackades på ett humoristiskt sätt av Gunnar Eklöf.

Sven Lindblom

Annons

Annons

Till toppen av sidan