Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet 2022 i Västernorrland

Insändare
Mina tre viktigaste punkter inför regionvalet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Valet närmar sig och partierna presenterar sina förslag till en bättre vård. Moderaterna var tidigt ute och menar att lägga ner Sollefteå sjukhus är prio ett. Som gammal moderat blir jag mycket frustrerad över den dumhet som nu tycks råda över partiet.

Bild: Anna Bagge, TT, TT

Tidigare har man varit med och lagt ned BB i Sollefteå under förevändningen att det är farligt att föda på mindre enheter med färre förlossningar. Man förtiger nogsamt att det finns undersökningar från bland annat Norg,e som talar för att ett långt avstånd till BB är än farligare. På ett stort BB tjänstgör flera barnmorskor, så antalet per barnmorska kanske inte skiljer så mycket. Säkerheten på BB i Sollefteå skall inte jämföras med storsjukhusen utan med baksätet på en bil. Dessutom blir den viktiga mödrahälsovården sannolikt betydligt bättre och mer attraktiv som arbetsplats om den är kopplad till en förlossningsenhet.

Annons

Annons

Jag frågade en gång ett landstingsråd (S) vad hen egentligen kunde om sjukvård. Hen menade att hen inte behövde kunna någonting för det finns ju "experter" att tillfråga. När jag frågade hur hen bedömde "experterna", förstod hen inte frågan. "En expert är väl en expert", blev svaret.

Okunniga politiker i ledningen blir lätt offer för mer eller mindre oseriösa konsulter, "experter" och lobbyister. Jag fick, som chef med många år i landstiget, veta att jag var förblindad av min lokala kunskap och inte kunde se de vidare vyerna. Det stora centralförrådet i Härnösand som byggdes och relativt snart lades ner, är ett typexempel på oseriösa/okunniga utredningar.

Sjukvårdspartiet presenterade sitt program i veckan och jag kan hålla med om det mesta de skriver. Jag är dock tveksam till inrättandet av speciella karriärstjänster för sköterskor och undersköterskor. Det känns som om man flyttar administrationen i sidled, i stället för att som man säger att man vill göra, minska den.

Jag tror att det viktigaste är fler vårdplatser med tillräcklig personal. Både för arbetsmiljön och vårdkvalitet. Punkt två blir sköterskornas situation. Givetvis högre lön, men jag tror att man måste se över hela situationen. Utbildningen skall anpassas efter arbetet och inte, som man nu säger vara "forskningsförberedande". Gärna mer praktik och varför inte ge studenterna lön under hela utbildningen. Jag har hört alltför många unga sköterskor som menar att dagens utbildning inte alls är anpassad efter de arbetsförhållande som råder. Man bör också försöka minska på all dokumentation. Journalen skall vara ett arbetsredskap och inte ett juridiskt dokument. Punkt tre blir primärvården, som måste få sådana resurser att vi får fasta läkare på vårdcentralerna.

Med fler vårdplatser, bättre förhållanden för sjuksköterskorna och en fungerande primärvård så får vi en bättre och säkrare vård. Det blir fler anställda som bor och skattar i regionen. Jag är inte säker på att det verkligen blir dyrare än det är idag. Och behåll för Guds skull Sollefteå sjukhus.

Ortopelle

Annons

Annons

Till toppen av sidan