Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Järved-Bonäsets Trädgårdsförening besökte blomsterkonstnär

Järved-Bonäsets Trädgårdsförening har gjort ett trädgårdsbesök i ”Gottnetrakten” hos en genuin virtuos.

Detta är en läsartext.

Tomas Kallin, omgiven av delar av Järved-Bonäset Trädgårdsförenings styrelse, fv Agneta Hellström, Lilian Strandberg Hallgren och Gun Enquist-Öhman. Foto: Benne Odén

Annons

Gottne är en ort som rymmer det mesta. Redan vid Hållen finns en avtagsväg till Moälven och en hängbro i trä. Nästa hängbro i trä hittar man i samband med utfarten från Gottne, där man har Hagforsen.

Döda fallet, laxtrappa, Sågbacken och jättegrytor som dyker upp och härtill Östansjö fäbodar och Märraforsen samt Gottne gamla kraftstation.

Här i Gottne finns, som sagt, en av de stora ”blomstermänniskorna” på orten eller till och med i Sverige.

Vi besöker Tomas Kallin. Tomas har en lång och imponerande meritlista. Han är, till exempel, en av upphovsmännen när det gäller blomsterdekorationerna i samband med utdelningen av Nobels fredspris i Oslo och Nobelmiddagens blomsterdekorationer i Stockholm.

Annons

Tomas har en gedigen utbildning på området, ”floristutbildning” vid Nordviksskolan och sedermera, avlagt gesällprov som givit VM silver i Australien, ett antal guldmedaljer i Svenska- och Nordiska mästerskap, med mera.

Annons

Tomas Kallin visade upp sin trädgård. Foto: Benne Odén

Han har varit en av de som medverkat i samband med blomsterarrangemang vid kungliga vigslar och andra evenemang, typ statsbesök och liknande. Han var, under en tid, ägare till Melanders Blommor i Stockholm.

Vi var många, som med intresse, samlats hemma hos Tomas i Gottne, i det hus som hans farmor flyttade till redan 1910. Tomas ärvde huset och tillbringar somrarna där samtidigt som ett stort arbete hela tiden pågår, med att sköta såväl bostadshus som övriga byggnader förutom, givetvis den hela tiden expanderande trädgården.

Det är fråga om en utsökt väldisponerad trädgård, med mycket av det mesta, där perennerna blommar och artrikedomen är stor. I trädgården finns mycket porlande vatten med näckrosor som blommar i ett flertal välanlagda dammar. Till humlornas stora glädje, finns en äng av blåklockor.

En av dammarna. Foto: Benne Odén

Förutom Gottne så har Tomas världen, mer eller mindre, som sitt arbetsfält. Normalt sett har han sitt boende i Stockholm, men han befinner sig understundom i USA, Australien, Norge eller på Gran Canaria.

Det vill säga, som han säger, så bor han lite ”överallt”.

Tiden gick fort, Tomas berättelse var mycket intressant, upplevelserna många, skönheten stor och det sedvanliga fikat som föreningens egna ”fikagurus” ombesörjt avslutade en helt igenom underbar kväll.

Benne Odén

Annons

Annons

Till toppen av sidan