Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Omvändelseterapiförbud är omöjligt med dagens lagstiftning

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Replik till ledaren”Omvändelseförsök? Då skall kyrkan bli av med bidragen” (ÖA 12/7).

I en ledare för några veckor sedan i ÖA argumenterade man för att samfund i Sverige skulle undandras allt stöd om det förekom så kallad omvändelseterapi. Detta är något som även regeringen anser ska ingå i de ”demokrativillkor” man föreslår ska gälla för statligt stöd och möjlighet att ta upp medlemsavgifter på skattsedeln.

Annons

Annons

Bild: TT

Detta har ledarna för Evangeliska frikyrkan (Ingemar Forss) och Pingst fria församlingar i samverkan (Daniel Alm) haft invändningar emot. Nu har kulturministern Jeanette Gustafsdotter svarat på denna kritik. Hon skriver att statligt stöd inte ska gå till organisationer ”vars verksamhet står i strid med samhällets grundläggande värderingar”. Man kräver också att samfundet ska ”bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på”. Forss menar att det tvingar samfunden i strid mot sin teologi ge samfundsledningen en ”omfattande kontrollfunktion” och Alm att religionsfriheten kommer att urholkas.

Den nuvarande regeringen har alltså till kulturminister utsett en jurist utan någon närmare kunskap i kultur- och religionsfrågor och inte heller ledarskribenten i ÖA förefaller att ha denna kunskap.

Förslaget har alltså inte någon förankring i verkligheten. Varför kom det överhuvudtaget? Ett inlägg i valdebatten som tros tilltala den stora del av väljarskaran som inte heller har kunskap i dessa frågor? Är detta verkligen demokrati?

Annons

Diktaturer sägs inte förstå humor. En pingstpastor inbjöd till omvändelseterapi. Med det försökte han på ett humoristiskt sätt förklara att församlingen inbjöd till omvändelse till kristen tro. Ordleken startade en kritikstorm på nätet som tvingade pastorn att ta tillbaka sitt erbjudande,vilket annars hotade hans anställning.

I dag är religion överhuvudtaget ifrågasatt av det politiska etablissemanget både från vänster och liberalt håll.

Per Sundin (KD)

Annons

Annons

Till toppen av sidan