Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet 2022 i Västernorrland

Insändare
KD: Bättre att utjämna skillnader i hälsa än att stoppa privat sjukvård

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Det är den som har störst behov av vård som ska få gå före i kön, inte den som kan betala för sig”, säger Anna–Belle Strömberg (S).

Annons

Lokala företrädare för regeringspartiet föreslår nu att sätta stopp för möjligheten att köpa sig förbi vårdköer i vår politikerstyrda sjukvård genom privata alternativ. Företrädare för de privata alternativen menar istället att deras verksamhet gör att vårdköerna i den offentliga sjukvården blir kortare.

Annons

Annons

Vi kristdemokrater menar att förslaget att förbjuda alternativ är omöjligt vilket även förslagsställaren Anna-Belle Strömberg (S) borde inse. Är förslaget bara ett sätt att värva osäkra väljare till det egna partiet?

Anna-Belle Strömberg menar att möjligheten att köpa sig förbi vårdköer är orättvist. Ja, visst är det mycket som är orättvist i vårt samhälle. Bara det faktum att det finns ett samband mellan inkomst och hälsa bland personer i arbetsför ålder och att de med högre inkomster tenderar att leva längre liv med bättre hälsa. Det vore väl mer angeläget om detta kunde utjämnas genom att verka för ett hälsosammare liv med bättre kost och mer motion, mindre rökning och andra droger bland personer med lägre inkomster.

För femtio år sedan for folk som hade råd till Ryssland för ögonoperationer. Det finns fortfarande möjligheter att anlita utländska kliniker för de som vill och har råd. Antar att sådana möjligheter saknas i diktaturer med stängda gränser. Om vi inte vill förbjuda utlandsresor i syfte att uppsöka vård är det väl bättre att sådana alternativ till offentlig vård kan erbjudas inom Sveriges gränser?

Per Sundin (KD)

Annons

Annons

Till toppen av sidan