Annons

Annons

Annons

Bredbyn

Läsartext
Spel- och dansstämma i Bredbyn

Lördagen den 30 juli arrangerades Spel- och dansstämman i Bredbyn för sjätte gången.

En tradition som redan satt sig djupt och som många med glädje ser fram emot varje sommar.

Detta är en läsartext.

Spel- och dansstämman i Bredbyn har blivit en fin sommartradition. Foto: Eleonore Nordin

Annons

Sista lördagen i juli, det är då det händer! Musik, dans och sol! Hittills har solgudarna alltid varit med oss!

Det här arrangemanget är ett samarbete mellan folkdanslagen Anundsjöringen och Nolagillet, Ö-viks Folkmusikförening och Anundsjö Hembygdsförening.

Det såldes hamburgare, kolbullar, palt och fika. Gide Get och Lill-pigan var på plats i varsitt marknadsstånd och sålde sina produkter. Lotterikuren med fina vinster gick varm.

Annons

Annons

Grillning av hamburgare. Foto: Eleonore Nordin

Många lokala företagare och aktörer ställde upp som samarbetspartners inför denna dag, till exempel likvida bidrag, dekoration, tjänster, lotterivinster. Det var många pusselbitar som gjorde att hela dagen blev så lyckad!

Det fanns chans att delta i både spelkurs och schottiskurs, samt fiolkurs för barn. De som provade på schottis fick även möjlighet att visa sina färdigheter till spelemännens toner vid scenen. Maja Eriksson som var konferencier presenterade musikerna som avlöste varandra.

Uppvisning av Anundsjöringen blev det också då publiken fick njuta av en Stockholmsschottis, Trevligt att råkas och Fyrmannaschottis.

Spelmännens frammarsch mot scenen. Foto: Eleonore Nordin

På kvällen bjöds det på två konserter i Grundtjärnsladan. Först ut var Magdalena Eriksson och Armand van Wijck, som med en samspelthet och ljuva toner satte publiken i hänförelse.

Därefter bjöd trion AER, Ahlberg, Ek och Roswall, bland annat på hemgjorda polskor med ordentligt drag och historiska anekdoter i samband med sin musik.

Annons

Kvällen avslutades med logdans i Grundtjärnsladan till de olika banden som spelat under dagen. Bland andra Fyra nyanser av grått, ”Smörgåsklickarna” från Schweiz, Öviks Spelmanslag, Rena Rama och Evelina och Astrid lockade till dans!

Vi ser redan fram emot 29 juli 2023, för då skiner solen över hembygdsgården i Bredbyn, musiken hörs långan väg och det börjar spritta i benen igen.

Charlotta Forslund

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan