Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet 2022 i Västernorrland

Insändare
KD: Österåsen är en ren investering – vi vill utveckla

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Katarina Östholm

Annons

I en tid av kris inom sjukvården samtidigt som psykisk ohälsa breder ut sig är den förebyggande behandlingen viktigare än någonsin.

I Sollefteå finns Österåsen, som bedriver livsstilsmedicin. En byggnad med anor från 1800 talet som startade som ett sanatorium då lungtuberkulosen härjade i landet.

Österåsen har följt sin tids behov och har gått från sanatorium, till sjukhus, till hälsohem för att i dags läge bedriva livstilssmedicin. Österåsen är ensamt i sitt slag att erbjuda rehabilitering och förebyggande stöd med livsstilsförändring i en hälsofrämjande natur- och kulturhistorisk miljö.

Annons

Annons

Kristdemokraterna har i opposition verkat, såväl i regionplan som i budget, för att regionens ska prioritera upp folkhälsa och förebyggande arbete. Ett led i detta arbete anser vi är att utveckla Österåsen.

Under 2020 besökte regionledningen Österåsen och man informerade då att man har en utredning är på gång och att man ska använda resurser på bästa sätt. Oron spred sig så klart direkt bland personalen då erfarenheten säger att det kan innebära en nedläggning.

Det har länge varit tyst kring frågan sedan dess men nu anser vi kristdemokrater att det är dags att dags att alla partier tydliggör sin ståndpunkt i denna fråga. Det är dag att Österåsen får en handlingsplan och ett besked om vad som ska hända. Det är inte rimligt att låta personalen jobba under under ovisshet och nedläggningshot på grund av rådande läge.

Vi Kristdemokrater i regionen, vi vet vad vi vill!

Vi vill utveckla inte avvecka! Folkälsa är dessutom en ren investering, både i livskvalité men också rent ekonomiskt sett långsiktigt.

Vad vill ni i majoriteten (S, M och L) tillsammans ge Österåsen för framtid?

Maria Borgehammar, KD Region Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan