Annons

Annons

Annons

Annons

Nätra-Kornsjö

Läsartext
Rössjödagen firade 25 år – med gemenskap över generationer

I helgen arrangerades Rössjödagen för 25:e gången.

Mer än 450 besökare räknades in och gav ett välbehövligt tillskott till byföreningens kassa.

Detta är en läsartext.

Rössjödagen blev en succé. Foto: RoseMarie Näsström, Jill Jönsson.

Annons

Efter två års uppehåll för coronapandemin kunde äntligen dagen åter genomföras – nu med fler aktiviteter än vanligt. I år fanns bland annat en populär hoppborg, en äkta trollkarl samt inhyrda artister som tilltalade såväl gammal som ung.

Sofia Eriksson kom från Drömme med dottern Irma för att se barnidolerna Smultron och sång.

Ett annat känt namn som rönte uppskattning hos den mognare publiken var Henrik Åberg, som bjöd på tolkningar av Elvis Presley men också melodifestivallåten ”Du är alltid en del utav mig”.

– Det är riktigt kul att spela på ett sådant här evenemang och verkligen glädjande att det blir av igen efter pandemin, menar Härnösandssonen.

Artisten Henrik Åberg tillsammans med släktingen illusionisten Hivaro, tillika Hans-Ivar Gjersvold. Foto: RoseMarie Näsström.

Annons

Annons

Vädret bjöd på strålande förutsättningar för en trevlig familjedag: solen sken från en nästintill klarblå himmel och värmen var inte tillräckligt stark för att locka till baddag före ”byadag”.

Hans Westman, ordförande i Rössjö by- och kulturförening, är en av eldsjälarna bakom evenemanget som drivs helt av ideella krafter:

– Tjugo personer samlades igår för att färdigställa allt inför dagen. Gemenskapen här är väldigt stark – hela byn ställer upp! säger Hans Westman.

Som vanligt bjöds det på lotteri men årets lotterivinster var något utöver det vanliga. Bland vinsterna fanns en eldriven leksaksbil samt en fin surfplatta.

Sara Steinwall och Anna Olsson, båda från trakten, fick jobba hårt i tombolan och intygade att Rössjö är en alldeles särskild by:

– Engagemanget för bygden är unik. Det är dessutom en väldigt vacker by med sitt böljande landskap, menar Sara Steinwall.

Sam Alkady med sonen Elias Hägglund, 2 år som vann ett tvättställ på Rössjödagens tombola. Foto: Jill Jönsson

En av lotterivinnarna var Elias Hägglund, två år, som vann ett tvättställ till familjen.

– Han är en riktig turkille, vinner alltid någonting, säger föräldrarna Katarina Hägglund och Sam Alkady.

Rössjöbon Anders Nilsson ordnade med kolbullar för alla hungriga byadagsbesökare. Foto: RoseMarie Näsström

Annons

För den hungrige fanns kolbullar, traditionell energimat för forna tiders skogsarbetare. Anders Nilsson från Rössjö hade ett svettigt arbete med att vända bullarna för att serva alla sugna besökare.

Annons

Tjugo kilo fläsk och fem kilo späck gick åt till bullarna. Över 200 stycken Rössjöbakta hällakakor och tunnbröd såldes, ett nytt rekord.

Fyra generationer med ursprung i Rössjö och det blev fångst i fiskdammen för de yngsta: Ingrid, Henry och Alfred fick alla napp. Foto: Jill Jönsson

I fiskdammen påträffades fyra generationer: Beatrice Lundberg, 29 år, återbesökte Rössjödagen efter drygt tjugo år med mamma Monika. Med var även mormor Gun, född och uppvuxen i Rössjö och Beatrices tre barn.

De blev ett levande bevis på att Rössjödagen erbjöd något för alla åldrar.

Jill Jönsson

Annons

Annons

Till toppen av sidan