Annons

Annons

Annons

Annons

Gymnastik

Insändare
Gymnastikförbundet ber utsatta barn om ursäkt

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jennifer Pettersson, tränare i ÖGK.

Bild: Izabelle Nordfjell

Annons

Den 4 juli 2022 gick Svenska Gymnastikförbundet ut med en offentlig ursäkt till alla de barn/ungdomar som blivit utsatt för övergrepp. I uttalandet går det att läsa följande: "I de berättelser berättade av modiga individer, vittnas det om allt från att himla med ögonen eller en bortvänd blick från en tränare när man som mest behövde stöd, till direkta fysiska och emotionella övergrepp. Gemensamt är att dessa upplevelser, på olika sätt, har satt djupa spår och påverkat individer både under och långt efter den aktiva karriären.

Annons

Annons

Tillsammans med föreningsledningar har vi inte kunnat förhindra de felsteg och övergrepp som har skett och som har drabbat barn och ungdomar inom gymnastiken. Det smärtar oss och vi ber uppriktigt och helhjärtat om ursäkt för att vi inte har lyckats skydda och värna er som har drabbats i de miljöer där vi ska vara en garant för trygghet."

Jag är stolt över att vara med och bryta en tystandskultur om ett så pass viktigt ämne som övergrepp i idrotten. Jag vill även ge stor eloge till alla modiga barn och ungdomar som vågat berätta om sina upplevelser, inte minst alla här i Örnsköldsvik.

Jennifer Pettersson

Annons

Annons

Till toppen av sidan