Annons

Annons

Annons

Annons

Regionvalet 2022 i Västernorrland

Insändare
SJVP: Bara vi kan rädda sjukvården i länet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Eva Lena Olsson

Annons

Vården är inte jämlik. Om du bor Västernorrland har du på grund av nedläggningar och centralisering Sveriges sämsta tillgänglighet till sjukvård. Det måste bli ett stopp för det och bara Sjukvårdspartiet går till val på ett program som kan rädda vården i länet.

Den politiska ledningen i Region Västernorrland med socialdemokrater, liberaler och moderater har skapat den största vårdkrisen någonsin med överbeläggningar, korridorvård, inställda operationer, långa transporter, skadade patienter och dödsfall. Ett verkligt politiskt ledarskap har lyst med sin frånvaro och direktörer och politiker som borde fått sparken har istället fått rejäla fallskärmar.

Det problem som måste lösas först är personalkrisen. Regionen måste trots sitt dåliga rykte kunna rekrytera och behålla tillräckligt stor personal och vi är det enda parti som föreslår nog effektiva åtgärder.

Annons

Annons

Regionens vårdpersonal ska inte bara få konkurrenskraftiga löner, väl över riksgenomsnittet. Sjuksköterskorna ska få de högsta lönerna i hela Sverige. Det är den signal som behövs för att ge regionens nya politik den trovärdighet som krävs för att kunna rekrytera tillräckligt med personal – bland dem många som lämnat sjukvården för andra yrken.

Men denna lönesatsning kommer att uppmärksammas också därför att det minskar regionens enorma övertids- och stafettkostnader – ungefär 750 miljoner – så mycket att resultatet av löneökningarna, efter den rekrytering som gjorts möjlig, blir en ren besparing.

Vi ska också avskaffa länsklinikorganisationen med dess centralstyrning. Det är en förutsättning för att ge sjukvårdspersonalen bättre arbetsförhållanden, full bemanning, vettiga arbetsscheman, karriärmöjligheter utan att behöva lämna vårdyrket, kunniga chefer på nära håll och verkligt personalinflytande.

Det här är några av de förändringar som vi vill åstadkomma:

• Halvering av patientresorna. Hälsocentralerna behöver byggas ut med filialer och serviceställen. Länet behöver tre sjukhus med grundläggande och akut vård.

• Örnsköldsviks sjukhus ska behålla ortopedi, kirurgi, medicin, barnsjukvård och kvinnosjukvård samt förlossning, neonatalvård och BB samt åter öppna sju platser för slutenvård inom psykiatrin som ett komplement till uppsökande öppenvård.

Annons

• Fler vårdplatser krävs så att överbeläggningar och korridorvård bara förekommer i yttersta undantagsfall.

• Vi vill inrätta 150 nya karriärtjänster för sjuksköterskor och undersköterskor, som blir exempelvis handledare, utvecklingssjuksköterskor, utvecklingsundersköterskor och avancerade specialistsjuksköterskor.

Annons

• Vårdutveckling ska göras ”på golvet” av sjukvårdspersonal utifrån behov i den dagliga verksamheten – inte av administratörer på långt håll.

• Administrationen som växt ohämmat i många år – utan att det gett vare sig mer eller bättre sjukvård – bantas med målet att åstadkomma en minskning med 25 procent.

I september är det val till regionen. En röst på Sjukvårdspartiet är en röst för en verklig prioritering av sjukvården.

Robert Thunfors, gruppledare i regionfullmäktige Sjukvårdspartiet Västernorrland

Annons

Annons

Till toppen av sidan