Annons

Annons

Annons

Annons

Strömmingskrisen

Insändare
MP: Rädda strömmingen – förbjud storskalig trålning i Östersjön

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Lars Windh

Annons

Vi har fått larmrapporterna länge nu, strömmingsfiskarna vid Västernorrlands kust får sämre och sämre fångster. Häromdagen kom Oskars surströmming med beskedet att de överväger att lägga ner verksamheten då det inte går att få ihop tillräckligt med strömming för att ha någon produktion kvar. Vi antar att alla surströmmingsproducenter brottas med samma problem. Det är otroligt sorgligt.

Annons

Ett kulturarv är hotat på grund av att larmrapporterna inte tagits på allvar. Det är inte bara strömmingen och surströmmingsproduktionen som är hotad, det är hela ekosystemet i Östersjön som är på väg att dö. Läget är akut.

Annons

Vi i Miljöpartiet vill se ett totalstopp för alla storskaliga industritrålare på svenska vatten. Inga undantag ska tillåtas. Industritrålarna suger upp allt som finns och lämnar inget kvar. Av den strömming och sill de tar upp går bara cirka tolv procent till mat, resten går till fiskmjöl och olja, som används mest till fisk- och minkfoder.

Vi vill att hela Östersjön, från Bottenviken i norr till egentliga Östersjön i söder blir ett skyddsklassat område. Skyddet ska ligga kvar tills ekosystemet har återhämtat sig.

I en akut kris, som den här, finns det utrymme för EU-kommissionen att besluta om akut åtgärd.

Vi vill rädda hela ekosystemet från Bottenviken ner till sydligaste Östersjön, vi vill ha det småskaliga fisket kvar, vi vill äta vår surströmming nu och i framtiden, vi vill stoppa den storskaliga trålningen nu!

Listettor för Miljöpartiet de gröna till kommun, region och riksdag:
Amanda Lind, Härnösand/Västernorrland

Olof Dahlberg, Örnsköldsvik

Ingrid Nordlund, Kramfors

Knapp Britta Thyr, Härnösand

Anna Mellberg, Timrå

Johanna Simonsson Sundsvall

Brita Wessinger, Sollefteå

Annons

Annons

Till toppen av sidan