Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Välbesökt fäboddag på Nybodarna i Sidensjö

Drömmebygdens intresseförening kunde efter två års uppehåll arrangera fäboddag på den vackra fäbodvallen Nybodarna.

Detta är en läsartext.

Annons

Vi kallar det fäboddag för att vi har möjlighet att visa upp en välbevarad fäbodvall, även om vi ej har några traditionella aktiviteter kopplat till de gamla bondesamhället, säger intresseföreningens ordförande Lennart Bylund.

Nybodarna ligger cirka en mil från Sidensjö på väg mot Sollefteå, och är gemensam för byarna Kläppen, Näs och Hållen (en del av Drömmebygden). Namnet Nybodarna fick den när den flyttades till nuvarande plats i början av 1900-talet.

Dagen börja med gudstjänst arrangerad av Sidensjö församling med prästen Jenz Grensjö och kantor Marianne Skoglund.

De psalmer som sjöngs hade temat livet. Nu är det härligt att leva och Ge oss mod att våga leva. Vilket verkligen stämde denna vackra sommardag på en vacker plats. Kan livet bli bättre.

Annons

Det fanns många olika försäljningsstånd. Vanligt fika, hamburgeri, kolbullar och vårrullar. Så alla smakriktningar kunde tillfredsställas, så alla blev mätta och nöjda.

Annons

Det fanns även varor att köpa med hem som tunnbröd, hantverk, vårrullar och bär. Intresseföreningen hade en stor varutombola med 2 000 lotter och 200 vinster. Alla vinster skänkta av privatpersoner och företag i Sidensjö, Bjästa och även centrala Örnsköldsvik.

Lottförsäljarna hade i likhet med de övriga engagerade några hektiska timmar.

Trio oj Joy bestående av Ida Linné, Caroline Sedin och Robert Sedin svarade för ett fantastiskt sång- och musikprogram som fängslade publiken i över en timme.

Några av de sånger som framfördes var Himlen är oskyldigt blå, Aldrig ska jag sluta älska dig, Stad i ljus, När jag faller och Orden som min mor sa.

Uppskattningsvis över 200 personer besökte fäboddagen så vi är verkligen nöjda säger Lennart Bylund.

En dag som denna har många olika syften. Dels blir det en form av återvändardag när flera som kommer från bygden möts och pratar ”gamla minnen”.

Dels arbetsgemenskapen som uppstår när man gör något tillsammans. Totalt har vi varit över 20 personer som jobbat med dagen. Massor av ideella timmar genom att baka allt tunnbröd, skaffa lotterivinster, transporter och allt annat.

Fäboddagen är en viktig inkomstkälla för intresseföreningen säger kassör Lena Salö. Vi hoppas på ett netto på över 20 000. Viktiga pengar för den fortsatta bygdeutvecklingen.

Ideellt arbete av många ger ett ovärderligt resultat.

Annons

Annons

Olle Häggström

Dagen började med Friluftsgudstjänst. Församlingsprästen Jenz Grensjö assisterar kantor Mariann Skoglund med mikrofonen. Foto: Bertil Westin

Ett varierat och mycket njutbart program framfördes av Trio of Joyy. Ida Linné, Robert Sedin och Caroline Sedin. Foto: Bertil Westin

Kolbullar är en populär rätt på Fäboddagen. Här ser vi "kockarna" Anders Westman och Nils Lind. Foto: Bertil Westin

Publiken kan under gudstjänsten och underhållningen beskåda den vackra Fäbodvallen. Foto: Bertil Westin

Annons

Annons

Till toppen av sidan