Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Magdalena Eriksson tilldelades Grundsunda kulturstipendium

Vid en ceremoni på Grundsundavallen 20 juli tilldelades riksspelman Magdalena Eriksson hembygdsförenings kulturstipendium.

Detta är en läsartext.

Strålande sol när årets Grundsunda kulturstipendium delades ut. Foto: Johan Silvernord

Annons

Evenemanget lockade ett hundratal besökare som i det vackra sommarvädret kunde njuta av våfflor med tillbehör, eller ”gofika” samtidigt som stipendiaten med musikpartner bjöd på ett axplock ur sin repertoar med både traditionell folkmusik och moderna toner med jazzinfluenser.

Stipendiet har utdelats sedan 1964 och delas årligen ut till en utövande konstnär, artist, musiker, fotograf eller författare. Enda undantaget var 2020 då coronapandemin satte käppar i hjulet för en utdelning.

Konsertbesökare njuter av musik och vackert väder på hembygdsgården med sina nymålade byggnader och vackra blomsterarrangemang. Foto: Johan Silvernord

Stipendiet finansieras av hembygdsföreningen med stöd av Örnsköldsviks kommun.

Annons

101 stipendiatansökningar inkom till stipendiatkommittén fram till den 31 mars. Kommittén hade ett digert arbete med att bland alla de fantastiskt intressanta ansökningarna utse en stipendiat.

Annons

Valet föll till slut på riksspelmannen Magdalena Eriksson.

Här ses kulturstipendiaten Magdalena Eriksson med sin partner Armand Van Wijck. Foto: Johan Silvernord

Magdalena är en väletablerad musiker som i tio år turnerat flitigt med föreställningar och konserter runt om i Sverige.

Efter studier på folkhögskola, en kandidat i svensk folkmusik på fiol från Kungliga musikhögskolan i Stockholm har hon bland annat skapat musik till dansföreställningen Bakverk, turnerat som musiker och berättare med Västanå teater, skapat folkmusik- och cirkusföreställningen (O)SYNLIG(T).

I stipendiatstugan vid Prästsjön i sommar ska hon koncentrera sig på projektet Duo Eriksson & Van Wijck där svensk folkmusik möter jazz på fiol och kromatiskt munspel.

Armand Van Wijck är Magdalenas partner och han spelar kromatiskt munspel och indonesisk bambuflöjt.

Han innehar ett tvåårigt musikstipendium ifrån Holland och skall studera storbandsjazz och komposition på Musikhögskolan i Stockholm till hösten.

I höst ska Magdalena först jobba som musiker i riksteaterns turnerande dansföreställning Närheten och sedan som kompositör och musiker i en pjäs på Stadsteatern regisserad av Suzanne Osten.

Annons

Vy över det trivsamma hembygdsområdet på Grundsundavallen. Foto: Johan Silvernord

Annons

Hembygdsgården har öppet alla dagar klockan 11-16 fram till och med 14 augusti. Serveringen sköts av våra duktiga ungdomar och i ”boa” finns både nytt och antikt, bland annat hembakt tunnbröd och hantverk av duktiga lokala hantverkare till försäljning.

I vår har en uppfräschning av hembygdsområdet skett med hjälp av Skogsstyrelsen som bidragit med snickeri- och måleriarbeten.

För Stipendiatkommittén

Ulla Edberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan