Annons

Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter

ledare liberal

Sofia Mirjamsdotter
Ställ om frivilligt, eller bli tvingad till det

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Foto: Henrik Montgomery

Bild: Felicia Askbrink

Annons

Jag kan inte släppa klimatfrågan. Jag kan inte släppa intervjun i DN där moderatledaren Ulf Kristersson sa att hans mål inte är att människor ska ställa om. Där han sa att tekniken ska rädda klimatet åt oss, och vi ska leva på som förut.

Det är sant att ny teknik är viktig i omställningen, men det räcker inte, vi måste göra mer.

Framförallt måste vi rika människor i västvärlden som släpper ut enorma mängder växthusgas per capita ställa om. Det är fullständigt ohållbart att vi ska fortsätta konsumera i samma omfattning som idag.

Jordens resurser är begränsade, samtidigt som vi människor blir allt fler. I Sverige konsumerar vi lika mycket som om vi hade fyra jordklot att ta av. Vi har bara haft en sagolik tur här i vårt lilla hörn av klotet, att inte alla andra använt lika mycket av jordens resurser som vi.

Annons

Annons

Jag vet inte varför Ulf Kristersson säger som han gör. Jag utgår ifrån att han vet hur illa det står till med klimatet. Jag utgår också ifrån att han vet vilka klimatmål vi satt upp, att han är insatt i Parisavtalet och att han har koll på den temperaturhöjning som redan ägt rum globalt, och som går fortare här i norr än i andra delar av världen.

Jag vet att han gärna blir statsminister nästa mandatperiod. Och jag utgår ifrån att han kommer att få en hel del röster från klimatförnekare, de som hävdar att uppvärmningen inte beror på mänsklig aktivitet, de som vill fortsätta köra sina bensinbilar i evighet och de som skrockar om gräsätare så fort en vegetarian kommer in i rummet.

Men jag vill tro att det är fler som är oroliga. Fler som vill att också deras barnbarnsbarn ska kunna leva på jorden utan allt för svåra omständigheter. Fler som tror på forskning och vetenskap och som inser att omställningen inte är ett val vi har att göra.

Inte ens Ulf Kristersson kan välja om han vill ställa om. Han kan inte välja åt svenska folket heller.

Men det finns ett val vi har att göra. Det är att ställa om, nu, frivilligt, eller att göra det senare, av tvång, när klimatkrisen övergått i regelrätt katastrof.

Gör vi det nu kan omställningen ske utan att vi alla måste klä oss i säck och aska. Det kanske vi inte måste om vi väntar tills vi är nödda och tvungna, men det kommer att bli betydligt svårare för oss alla.

Annons

Det är svårt att vara politiker med en vision och lyckas locka väljare som hjälper en att uppnå den. Därför är det aningen begripligt att inte bara Kristersson, utan även miljö-och klimatminister Annika Strandhäll är försiktig när hon talar om framtida klimatsatsningar, om än inte lika försiktig och förnekande som Kristersson.

Annons

För att många väljare skräms av tankarna på ännu högre bränslepriser, tankar på att cykelbanor prioriteras högre än vägar, att tåget ska prioriteras högre än flyget. Många skräms av tanken på att ändra sina matvanor, kanske köpa mindre kläder, tvingas laga gammalt som har gått sönder istället för att köpa nytt.

Men inte alla. Jag tror att vi är många som skräms mer av tanken på smältande isar, värmeböljor, torka, bränder, översvämningar, svält och krig i dess spår.

Vi som är oroliga måste höja våra röster, så att fler partier än Miljöpartiet börjar våga tala klarspråk om klimatet och de utmaningar vi står inför.

Jag är helt säker på att vi är fler än fyra procent.

Jag vill inte att nästa mandatperiod ska bli fyra borttappade år för klimatomställningen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan