Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
SSU: Därför är minnet av den 22 juli viktigare än någonsin

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Minnesmonumentet på Utöya.

Annons

Den 22 juli 2022 är det elva år sedan Anders Behring Breivik begick ett hänsynslöst attentat mot inte bara Norge utan mot den fria, demokratiska världen. 69 människor, mestadels barn och ungdomar, miste sina liv denna dag. Elva år senare, i en värld där högerextremism normaliseras mer för varje dag, är minnet av attentatet på Utøya viktigare än någonsin.

Högerextremismen är dessvärre på framfart i hela världen. Attentat med högerextrema motiv har nästan blivit vardag. Enligt Nationellt centrum för terrorhotbedömning väntas terrorhotet från högerextremister bara öka, och fler och fler bedöms sympatisera med den våldsbejakande extremismen. Det är ett direkt resultat av den normalisering av högerextremism och radikalisering som sker.

Annons

Den 19 augusti 2021 klev en 15-årig pojke in på en grundskola i Eslöv med målet att skada religiösa och etniska minoriteter samt hbtq-personer. Lyckligtvis miste ingen livet – men det var nära.

Annons

Dådet var i samma nazistiska främlingsfientliga anda som Breiviks. Idag sker radikalisering i allt yngre åldrar och pandemin har gjort det värre. Enligt Rädda Barnen har extrema grupperingar tagit tillfället i akt, när unga spenderat mer tid på nätet och upplevt en hög grad av isolering och oro, att sprida sitt hat och sina konspirationsteorier samt ideologier.

Radikaliseringen är ett allvarligt problem. Det är när fler och fler i desto yngre åldrar blir utsatta för extrema grupperingar och åsikter som terrorister likt Breivik lättare växer fram. Därför är det viktigt att samhället lär sig hantera extrema åsikter och att de inte normaliseras. Annars kan det mycket väl leda till ännu en attack mot den fria, demokratiska världen, mot unga politiskt engagerade som vill göra sitt i vägen till en bättre värld.

Det finns tyvärr somliga från högerhåll som påstår att dådet på Utøya skedde utan ett politiskt motiv, att det inte utfördes där på grund av att AUF (norska socialdemokraternas ungdomsförbund) hade sommarläger just då. De 69 som miste livet denna dag gjorde det på grund av att de var socialdemokrater. Det finns inga tvivel på att Breivik hade ett specifikt politiskt motiv.

Den 22 juli kan hända igen. Därför gäller det att agera idag för en morgondag fritt ifrån våldsbejakande extremism som urholkar den fria demokratiska världen. En morgondag där barn inte radikaliseras i mycket ung ålder och tidigt dras in i extrema rörelser. En morgondag där redan radikaliserade extremister stoppas från att attackera vårt samhälle. Men inte minst en morgondag där man inte ska behöva frukta sitt liv för den politiska ideologi man står för. Ett minne av att samma högerextremism som var motivet bakom terrordådet på Utøya, är den som mer och mer normaliseras är viktigt.

Låt oss med detta tänka på dessa 69 unga personer som fick sina liv tagna ifrån de. 69 barn och ungdomar som såg framemot ett trevligt sommarläger på en idyllisk ö när en kallblodig högerextremist klev iland med ett mål – att döda.

Aldri tie, aldri glemme.

SSU Örnsköldsvik genom William Häggkvist och Caisa Johansson

Annons

Annons

Till toppen av sidan