Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Insändare
Skamligt att psykisk ohälsa fortfarande klassas som mindre viktig

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Izabelle Nordfjell, Ida Forsgren

Annons

Replik på ”Regionen: Som patient kan man känna ett behov av kompletterande stöd” (ÖA 12/7).

Har under snart 10 år haft viss insyn i hur psykiatrin fungerar, eller ska jag säga: inte fungerar. Som anhörig till en vuxen med behov av specialistläkare så är det tydligt att psykiatrin brister. De läkare som personen får träffa ger själv bilden att det inte finns tillräckligt med resurser.

Annons

Annons

Organisatoriskt finns en del att önska, kontakter, tider och uppföljningar skjuts fram, eller i värsta fall missas, vilket kan vara förödande och bidra till försämring.

Mediciner som skrivs ut är inte alltid de som personen skulle må bäst av, de med minst biverkningar, utan är de som blir billigast för regionen. Detta är ett faktum som läkare själva håller med om.

Som anhörig saknar jag möjlighet till kontakt och stöd utifrån hur sjukdomen utvecklas och förändras. När diagnosen var ställd fick vi delta på information i grupp. Men svårt att vara ett bra stöd till en vuxen person, där skulle psykiatrin ha nytta av att kunna ge mera anhörigstöd.

Personen med psykiatrisk diagnos har svårt att få möjlighet till kontinuerligt samtalsstöd inom psykiatrin, upplever även här att det beror på resursbrist.

Som tidigare sagt så håller personal på Ö-viks psykiatri med om just resursbristen men klart är att tf områdeschef inte kan, eller vill bistå att så är fallet. Skulle man till exempel hänvisa en person med hjärtproblematik och oro kring sin sjukdom till kyrkan för samtalsstöd?!

Skamligt att det fortfarande år 2022 tydligt visar sig att psykisk ohälsa klassas som en mindre viktig del inom hälso- och sjukvård!

Anhörig

Annons

Annons

Till toppen av sidan