Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Läsartext
Kurt-Göran Öberg: Det går lika bra med papper och penna

Detta är en läsartext.

Kurt-Göran Öberg.

Annons

Totte Forss, min gode vän i flera av de kåserier jag producerat i ÖA och annorstädes, har i den här historien halkat in på ett problem som han delar med många av oss läsare. Han var fullkomligt lyrisk i den andra ändan av telefonlinjen.

”Jag har äntligen kommit till skott”, sa han, men ändrade sig i samma andetag.

”Egentligen var det frugan, hon ville absolut hålla aktiv kontakt med våra barnbarn. Dom har ju flyttat från orten, och då är det dator som gäller att e-posta med, tyckte barnbarnen”, fortsatte han. Det var en av de allra senaste modellerna, en Lap Top! Köpt för dyra pengar – men på rea givetvis.

”Men vad bra”, svarade jag, ”då kan vi ju verkligen komma varandra närmare, när vi vill, e-post är smidigt. Och du, vi kan skicka bilder, i färg, i stället för de där svartvita tråkiga i faxen. Skicka mig din e-postadress så vi kommer i gång”, sa jag.

Annons

Annons

Då började Totte yra om en granne, en trappa ner, som jobbade på ett callcenter. Och när han klämde i med, ”hon vet allt om datorer som var värt att veta”! Det var då jag började ana vissa svårigheter. Problematiken smög sig på, och jag skulle få rätt.

Efter några veckor av tystnad, ringde han. ”Det har kört ihop sig”, sa han med jämmer i rösten. Den enda hjälp grannen bidrog med, var att påpeka för honom, det var att införskaffa mobilt bredbandspaket, sen var det hela lätt som en plätt.

”Nu har grejorna kommit”, sa han. En jädrans massa kartonger, för att inte tala om sladdar”, fortsatte han.

Jag märkte på tonfallet, att det var en liten kris på G. Det var ett specialerbjudande där det mesta ingick, till och med en DVD-spelare, och en router. Han klagade uppgivet över att det var den där Lapp-toppens fel.

”Hade vi köpt en stationär dator, då hade vi enkelt kunnat koppla in oss direkt i väggen”, sa han. ”Men nu sitter vi här frugan och jag, och lusläser en bruksanvisning, som innehåller så många främmande ord, att vi undrar, vart det svenska språket tagit vägen? Jag kreverar”, fortsatte Totte.

Mobilt kräver ju som bekant lite mer, än bara hål i väggen. Den tekniska kunskap som familjen Forss saknade gav dem teknikfrossa. Det är ju ett känt fenomen för alla som kommit i kontakt med handledningar för videospelare eller digitalkameror, och inte minst de nyaste nya i mobiltelefonerna, då uppstår hjärnsläpp, som det heter.

Annons

Annons

När jag ännu en gång frågar om vilken e-postadress som jag skulle kunna mejla till, blev det helt tyst i luren. En suck var allt som hördes, och så kom det. ”Vi har skaffat IP-telefon också (telefoni via datorn), det ingick i paketet”, sa han.

”Vi ringde till supportavdelningen för att få hjälp, hör och häpna nu”, fortsatte han. ”Gissa vem som svarade i andra ändan? Jo tjejen en trappa ner, av alla människor! Det blev pinsamt det, hon kopplade oss snabbt vidare till en tekniker. Själv var hon ’bara’ försäljare visade det sig.

Nu har vi fastnat i en härva av kablar. Ibland ringer telefonen, jag svarar och hör allt annat än bra. Det skrapar och hackar, ljudet försvinner bara. Datorn har vi lyckats få i gång. Men mer än så har det inte blivit. Frugan påstår att en datakurs blir vi tvungna att gå, eftersom det finns så många alternativ, mappar, filer med mera. Fasligt vad det är enkelt att trycka på fel knappar, ska det vara så?” frågade han mig med en röst som gått upp i falsett.

Det hopplösa läget var ett faktum. Den nya tekniken hade överrumplat Totte ännu en gång. Den här gången var det verkligt allvarligt. Så mycket nytt på en gång, bäddade för en ”katastrof”. Teletrassel, bredbandskoppling, modem och router, det kan bara sluta på ett sätt…

Efter ytterligare några dagars tystnad, kom bekräftelsen jag väntat på. Jag kände igen handstilen på kuvertet då jag vittjade postlådan, den var Tottes. I det handskrivna brevet förklarar han: ”Eftersom våra telefonförbindelser är avbrutna, vår Lapp-topp vägrar kommunicera med oss, måste jag skriva några vanliga rader till dig med snigelpost. Och det säger jag dig, det skulle ha varit hundra gånger enklare att bestiga fjälltoppen Kebnekaise, än att försöka sig på att besegra Lapptoppen!”

Kurt-Göran Öberg

Näraskribent

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan