Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
50-årsjubileum för Lillkyrkan i Myckelgensjö

Söndagen den 3 juli fylldes Lillkyrkan i Myckelgensjö under dagens 50-årsjubileum. Ett efterlängtat firande som skjutits fram två år och det var en festlig stämning med glada återseenden. Busstransport var ordnad från Mellansel med påstigning längs vägen. Besökare kommenterade att det alltid är så välkomnande bemötande i Myckelgensjö.

Detta är en läsartext.

Lillkyrkan i Myckelgensjö, närmast i bild Mats Webiörn som dirigerade trafiken och var klockringare förutom tältresare tillsammans med andra volontärer. Foto: Solveig Nordin Zamano

Annons

Klockringningen ljöd över bygden och Myckelgensjösjön glittrade i bakgrunden denna varma sommardag. Församlingsherde Petter Nordlander ledde gudstjänsten i samverkan med kyrkvärden Elisabeth HåkaErs och Monica Lundin. Kören Nota Bene förstärkte med sång och musik. Efter gudstjänsten med nattvard samlades alla i det stora tältet på andra sidan vägen. Där var det vackert dukat till ett festligt kyrkkaffe med god smörgåstårta och jubileumsbakelse. Det hölls tal och överlämnades gåvor och många av de som hjälpt till med jubileumsdagen fick en fikacheck till museet Gammelgården, något som uppskattades.

Fullsatt kyrkolokal, kyrkvärd Elisabeth Håkaers och församlingsherde Petter Nordlander. Foto: Solveig Nordin Zamano

Annons

Annons

Underhållningen sköttes av Sommarkyrkans ungdomar under ledning av Håkan Gyll och blandade kören Nota Bene från Örnsköldsvik. Ståuppkomiker Svea Bylund, bördig från Myckelgensjö, var konferencier mellan sina egna framträdanden. Det där med att "tala på fint" eller prata så man förstår, vilket förstås är på Anundsjömål, roade besökarna till många igenkännande skratt.

Församlingsherden Petter Nordlander kommenterade efteråt att han uppskattar att det finns en lokal kyrka, att den används, förvaltas och vårdas. Han var glad över att ha fått delta i det väl organiserade och genomförda jubileet i Myckelgensjö.

Konfrencier Svea Bylund, här med en av de lokala volontärerna Eivor Sjödin. Foto: Solveig Nordin Zamano

Kyrkvärden Elisabeth HåkaErs som leder det lokala arbetet lyfter fram att tack vare många frivilliga, är hon inte ensam i arbetet med att ordna med samvaro och fika efter gudstjänsterna. Under året genomförs tio gudstjänster, varav två med nattvard. Julottan blir allt populärare för varje år.

– Det är viktigt att få mötas, umgås och att känna delaktighet, betonar Elisabeth, som även är engagerad i kyrkorådet i Örnsköldsviks södra pastorat och i församlingsrådet i Anundsjö församling.

Annons

Vackert dukade jubileumsbord i väntan på dagens kyrkobesökare. Foto: Solveig Nordin Zamano

Lillkyrkan i Myckelgensjö invigdes den 1 februari 1970 efter många års lokalt arbete och ombyggnad av det tidigare bönhuset. Den 1 december 1973 fanns klockstapeln på plats och kyrkklockan kunde ringa till gudstjänst. Stiftelsen Myckelgensjö Lillkyrka äger och förvaltar Lillkyrkan och utför det lokala arbetet inom Svenska kyrkans ordning i Anundsjö församling. Själva byggnadens intressanta historia förtjänar en egen artikel.

Solveig Nordin Zamano

Annons

Annons

Till toppen av sidan