Annons

Annons

Annons

Annons

Sidensjö

Läsartext
Välbesökt simskola i Drömme

Under de två första veckorna i juli arrangerades simskola i Drömme. Det blev verkligen ett högt deltagarantal i år, 64 barn i 9 olika grupper.

Detta är en läsartext.

En tradition är att simlärarna skall i vattnet, så trots det kalla vädret på avslutningsdagen, blev det ett dopp för Kajsa och isa Söderlind.

Annons

– Vi har arrangerat simskola i många år, berättar Roland Thelin, ansvarig från Drömme IOGT-NTO för badplatsen.

– Dels har vi en bra badplats och erkänt duktiga simlärare. Många som kommer från Sidensjöbygden och flyttat till andra platser i landet planerar ofta sin semester så att deras barn får möjlighet att delta i simskola som de själva gjorde som barn.

Simlärare Kajsa Söderlind och assistent Isa Söderlind berättar att det är viktigt att det inte är för många barn i respektive grupp, så att vi hinner med alla. De allra minst är det träning att bada i sjö, för att nästa år börja med de första momenten.

För vissa deltagare ”löste man den gordiska knuten” att lära sig simma. De som kommit längre tog olika former av märken. För vissa märken krävs djupdykning, livräddning och trampolinhopp, och för att klara dessa moment blev det besök i badhuset i Örnsköldsvik en eftermiddag. I stort sett var vädret bra, från sett de två sista dagarna, med en badtempreatur mellan 19-23 grader.

Annons

Annons

Ansvariga för simskolan från IOGT-NTO föreningen är Ulla och Roland Thelin, så efter att ha serverat fika till alla andra, fick de också möjlighet till en kaffekopp.

Simskolan arrangeras av Drömme IOGT-NTO och Junis i samarbete med Örnsköldsviks kommun. Ett väl fungerade samarbete berättar Ulla Thelin. Kommunen svarar för simlärare, och vi i föreningarna avlönar assistenten, sköter avgifter och administration. Bekymret för många orter är att rekrytera simlärare. I Drömme har vi under många år haft ”egna förmågor”. Det är viktigt att satsa i ett tidigt skede, och inspirera till första steget av utbildningen, vilket kan innebära sommarjobb.

Simlärarna har förberett för märkes- och diplomutdelning utanför bastun. I det kyliga vädret på avslutningsdagen är de väl klädda.

På avslutningsdagen var över 110 personer samlade trots det kalla vädret. Kön till simlärarna för att hämta märken och diplom var lång, därefter var det fikakö. ”Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge”. Skattjakt är ett viktigt inslag, så alla barnen fram och tillbaks för att läsa lösenord, för att hitta skatten, som innebar godis till alla. Trots det kalla vädret var det några av de äldre deltagarna som kastade ledarna i sjön, och även bada själv.

Annons

Fika är alltid viktigt så här ringlar fikakön på Drömme badplats.

Drömme badplats sköts av Drömme IOGT-NTO och Drömmebygdens intresseförening. Engagemanget är starkt. Vid städkvällen deltog över 35 personer. Schemat med de 13 städveckorna fixades i facebookgruppen på två dagar.

Vi i Drömmebygden är stolta över vår badplats där vi arrangerar grillkvällar, har en bra bastu vilket ger en fantastisk mötesplats.

Olle Häggström

Annons

Annons

Till toppen av sidan