Annons

Annons

Annons

Annons

Örnsköldsvik

Läsartext
Ny bok om ortnamn och landhöjning

Den 14 juli var det boksläpp i Ringarbönninga i Köpmanholmen. Lena Edblom presenterade sin nyutkomna bok om "Ortnamn och landhöjning i Örnsköldsviks kommun".

Detta är en läsartext.

Lena Edblom berättar om sin nyutgivna bok för en intresserad publik.

Annons

Boken handlar om ortnamn som syftar på en strandbundenhet som numera är helt försvunnen.

Blåvik ligger inte vid någon vik, Näske har inget näs och det finns ingen sjö i Domsjö. Med hjälp av landhöjningen kan Lena visa att det totalt finns 34 sådana ortnamn inom Örnsköldsviks kommun och att många överraskande nog kan vara flera tusen år gamla.

Ett 25-tal personer hade kommit till Ringarbönninga för att vara med på boksläppet och lyssna på Lenas intressanta presentation. I boken finns flera kartor som åskådliggör strandlinjer, fornlämningar och byarnas lägen i bland annat Nätraälvens, Moälvens och Gideälvens dalgångar.

Annons

Annons

Lena Edblom visar upp sin nya bok.

Ortnamnens äldsta stavningar, strandlinjeförskjutningen och våra äldsta kartor från 1600-talet lämnar viktiga ledtrådar i undersökningen. Bakom boken ligger flera års forskningsarbete.

Boken har blivit tryckt med stöd från hembygdsföreningarna i Arnäs, Grundsunda, Nätra, Sidensjö, Själevad och Skorped samt Örnsköldsviks museum. Dessa har även boken till försäljning.

Magnus Näslund

Annons

Annons

Till toppen av sidan