Annons

Annons

Annons

Fotboll

Ove Jonsson var engagerad i KB 65 hela livet: "Har betytt allt för klubben"

KB-profilen Ove Jonsson, Köpmanholmen, har lämnat oss. Han fyllde 84 år innan han somnade in, måndag den 4 juli, efter en svår operation.

Annons

Ove har en minnesvärd idrottskarriär bakom sig, i första hand som fotbollsspelare i andra hand som ishockeyspelare.

Ove inledde sin fotbollskarriär hemma i Köpmanholmen med att lira boll på en skogsplätt utanför hemmet i centrum av bruksorten.

Ove avancerade sedan till pojklagsspelare. Han medverkade bland annat i Köpmanholmens IF:s lag som blev ÖA-cupens pojklagsmästare 1952 som 14-åring.

Även föreningens juniorlag skördade stora framgångar, blev distriktsmästare flera år i mitten av 1950-talet, med Ove Jonsson som en av förgrundsfigurerna från från sin vänsterytterhalvsposition. På den tiden spelades det enligt det gamla ”Helsingborgssystemet”, med målvakt, två ytterbackar, centerhalv, två ytterhalvor och högerytter, högerinner, centerforward, vänsterinner, och vänsterytter.

Annons

I Expressens juniorcup blev Köpmanholmens IF ett lag att räkna med på allvar.

Annons

Minnesvärt var en turné sommaren 1956 med vinst över Brage med 1-0, oavgjort mot Hammarby IF, 2-2, samt förlust mot Sandvikens IF på anrika Jernvallen med 0-2.

Ove Jonsson, 18 år, ingick i Köpmanholmens IF:s ungdomliga halvbackslinje tillsammans med Per-Arne ”Peppa” Sjölund, 17 år, och centerhalvsresen Lars ”Lalla” Holmström, 21 år. En säker trio under många år i föreningens A-lag.

I början av 1960-talet fick Ove ett anbud från Norrby IF i Borås, där han tillsammans med Köpmanholmssonen Arne Wiklund (centerhalv) upplevde en härlig fotbollstid. Arne spelade för övrigt med sitt Norrby IF ett tiotal år, där han var en fruktad centerhalv.

För Ove blev det bara en säsong med Norrby IF. Han fick hemlängtan och flyttade tillbaka till sitt kära Köpmanholmen, där fotbollskarriären fortsatte som spelare och sedan som lagledare för A-laget.

Ove hade även en kort karriär som ishockeyspelare. Under slutet av 1950-talet och början av 1960-talet lirade han med klubba och puck i hemmaföreningen Köpmanholmens IF. Han blev känd som en tuff kille att tas med på isrinken.

Efter sin aktiva karriär inom fotbollen och ishockeyn fortsatte Ove att jobba för sitt Köpmanholmens IF och därefter KB 65 (sammanslagningen hösten 1965).

När KB 65 Fotboll Supporterklubb återupptog sin verksamhet 1997 bidrog han verksamt till att stötta föreningen. Han tog hand om det så viktiga medlemsregistret. Till en början bokfördes 16 medlemmar, innan det började hända stora saker...

Annons

Annons

Ove skickade ut medlemserbjudanden till utflyttade KIF-are runt om i hela landet – även en del utlandsboende fanns med i utskicken.

I dag, när vi skriver 2022, har medlemsantalet vuxit till – drygt 700 medlemmar!

Ove har enträget jobbat med att riva ur gamla telefonkataloger för att skapa nya adresser till medlemsutskicken...

Undertecknad kan verkligen skriva under på att Ove Jonsson betytt ALLT för KB 65 Fotboll Supporterklubb och i förlängningen KB 65 FF.

Stort tack, för allt Ditt fantastiska jobb – Ove!

Vi saknar Ove Jonsson och sörjer med hans kära hustru Marianne, och deras tre barn.

Ove Jonssons minne lever vidare!

Vännen Anders ”Myggan” Nordin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan