Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
V: Är Magdalena Andersson och regeringen beredda att kasta kurderna under bussen?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Är Magdalena Andersson S-regering beredda att kasta kurderna under bussen?

Frågan är relevant!

Nyligen togs ytterligare ett steg närmare Nato-medlemskap när en överenskommelse gjordes med Turkiet under Nato-toppmötet i Madrid. På toppmötet kunde Sverige sedan underteckna ett efterlängtat avtal i form av en tiopunktslista.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i samtal om Sveriges Natoansökan under Natoländernas stora toppmöte.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Därmed har Sverige valt att ge sitt fullständiga stöd till det som Turkiet uppfattar som hot mot landets säkerhet. Det har saknats transparens i processen och avtalet uppfattas som otydligt. Detta skapar idag osäkerhet för kurdiska organisationer i Sverige.

Annons

I ljuset av det nyss inträffade, kan det vara en god idé att stanna upp och reflektera kring de eftergifter Sverige och Socialdemokraterna gjort för att mjuka upp relationen med diktaturen Turkiet.

Annons

Det ser ut som Sverige nu riskerar att tappa sin trovärdighet som röst i världen mot förtryck och för mänskliga rättigheter. Vad händer med Sveriges förr så tydliga stöd för kurder i Turkiet, Syrien och Irak?

Riskerar vi nu att ta över Erdogans terroriststämpel av människor som vi givit en fristad, vilka vi nyss betecknat som frihetskämpar?

Det är allmänt känt att Turkiets president under lång tid låtit terrorstämpla människor av den enkla anledningen att de är kritiska mot Erdoganregimen.

På den nyligen lanserade listan med 33 namn, vilka Turkiet önskar att Sverige och Finland utvisar finns en rad journalister och kulturpersonligheter som sökt sin fristad här.

I dag känner många kurder stark oro för Sveriges nya hållning gentemot Turkiet.

Det är skrämmande hur snabbt Sverige valt att prata med små bokstäver när det gäller mänskliga rättigheter och folkrätten.

År 2019 var det annat ljud i skällan när Sverige fördömde de folkrättsvidriga angreppen i nordöstra Syrien, och verkade på EUs utrikesministernivå för gemensamt vapenembargo mot Turkiet.

Samtidigt hyllade man kurderna för deras insatser mot Daesh, det vill säga IS.

I november 2021 meddelade socialdemokraterna i ett pressmeddelande att de önskade fördjupa samarbetet med organisationen PYD som styr över det kurdiska självstyret i norra Syrien. Då hette det att PYD är en ”legitim samtalspartner” samt att det är ”oacceptabelt” att dessa människor som slagits för eller sympatiserar med (kurdiska organisationerna) YPG/YPJ eller PYD av vissa statsaktörer klassas som terrorister.

Annons

Annons

Turkiets president klassar givetvis YPG som en terroristorganisation, då de kraftfullt kritiserar Erdogans diktatorfasoner.

Från november 2021 till juni 2022 har alltså Sverige svängt 180 grader i sin uppfattning.

De som en gång beskrivits som regeringens allierade i kampen mot IS förvandlas plötsligt till något annat.

Det är helt enkelt oroande att Sverige nu i konstruktiv anda är beredda att förhandla bort så många demokratiska värden som tidigare hållits ”heliga”.

Vänsterpartiets hållning i frågan är tydlig. Vi säger NEJ till Nato, nej till vapenexport till Turkiet och ja till skydd för folkrätten och till asylskydd för politiska flyktingar.

Är Magdalena Andersson och S-regeringen beredda att kasta kurderna under bussen?

Marie Buhr, Göran Wåhlstedth, Ulla Grundberg, Larsson, Stefan Hägglund, Michael Carlsson och Gunnar Eklöf för Vänsterpartiet Örnsköldsvik

Annons

Annons

Till toppen av sidan