Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Insändare
Klimatalliansen: Klimatet håller på att förändras – fortare än vad forskarna trott

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljöminister Annika Strandhäll (S) tar emot rapport från Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna. Omställningen måste accelerera är budskapet i rapporten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Just nu är det extremhetta i södra Europa vilket för med sig bränder, vattenransonering och extremtorka. Fåglar faller från himlen i Indien och i Italien har fågelungar som försökt undkomma hettan fallit ner på marken och dött. 2018 drabbades Sverige av de mest omfattande bränderna i modern tid. Förra året drabbades Italien, Spanien, Ryssland och Bulgarien av de värsta bränderna på decennier och stora områden med skog, jordbruk och betesmark brann ned.

Annons

Annons

Under 2021 såg vi extrema regnoväder som orsakade översvämningar i Storbritannien, Belgien, Tyskland och andra delar av Europa. I vissa delar av världen, där havsnivån redan höjts, till exempel i USA och Wales, har byar nära havet tömts på invånare. Försäkringsbolagen vill inte längre försäkra bostäderna. Utan försäkring - inga banklån och sjunkande fastighetspriser.

Utsläpp av gifter inom jordbruket och mikroplast i vårt vatten och i våra kroppar förvärrar saken. För några årtionden sedan blev bilrutan full av insekter, nu ser man dem aldrig. Så hur går det för insektsätande fåglar, hur går det med vår föda som måste pollineras?

Och så krigen som pågår och pågår…

Det är lätt att bli uppgiven, skjuta bort problemen och låtsas som om det regnar. För inte kommer väl vi i Sverige att bli drabbade? Men hur ser står beroende till övriga världen ut? Varifrån kommer vår mat, vår energi, våra kläder och prylar? Och när naturkrafterna visar sin vrede på allt större områden i världen måste vi räkna med flyktingströmmar som blir omöjliga att hantera. Allt medan extremvädren ökar..

Häromdagen hittade jag ett gammalt vykort med texten: ”Chanser får man inte, de tar man”. Och idag har alla vi med ångest över klimat och miljö en strålande chans att göra våra röster hörda även inom politiken. Så låt oss nu tillsammans kroka arm och ställa klimatfrågan högst upp på den politiska dagordningen i riksdagsvalet.

Elisabeth Sanderson, aktiv i Klimatalliansen

Annons

Annons

Till toppen av sidan